Castigatorul Premiului Nobel, Paul Krugman: Am scapat de o noua Mare Depresiune economica. Dumnezeu stie cum iesim din criza

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 10 august 2009, 14:36 Economie | Finanţe & Bănci


Paul Krugman
Foto: Princeton University
Intreaga lume a scapat de o noua "Mare Depresiune" economica, insa va dura cel putin doi ani pentru ca economia mondiala sa se redreseze total. Declaratia ii apartine americanului Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, care a explicat ca, desi pericolul crizei financiare a trecut, statele din toata lumea se confrunta cu o incetinire economica prelungita, comparabila cu "deceniul pierdut" cu care Japonia s-a confruntat in anii '90.

"Cum vom iesi din criza? Raspunsul tehnic este: Dumnezeu este singurul care stie. Ne lipsesc foarte multe modele", a continuat Krugman, citat de AFP. Profesor de economie la prestigioasa universitate americana Princeton, Paul Krugman a sustinut luni un discurs in cadrul forumului international al antreprenorilor care se desfasoara la Kuala Lumpur, in Malaezia.

In trecut, statele se puteau redresa rapid datorita exporturilor pe care le faceau. "Daca nu gasim o alta planeta pentru marfa noastra, nu putem avea o redresare economica determinata de export in contextul crizei financiare mondiale, ceea ce inseamna ca suntem intr-o situatie grava", a declarat el.

Si este foarte improbabil ca alte solutii posibile - cresterea cheltuielilor de consum, investitiile in afaceri si in imobiliare - sa poata repune pe picioare economia americana sau pe cea mondiala, a estimat Krugman. "Se pare ca am evitat Marea Depresiune 2.0", a conchis economistul, facand aluzie la o a doua versiune a crizei din 1929, numita "Marea Depresiune".  


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7261 vizualizari

 • +8 (18 voturi)    
  ...si mai ce? (Luni, 10 august 2009, 14:57)

  nano2k [utilizator]

  Este interesant cum apar diversi, chiar si laureati nobel, etc si ne spun cat de razant am trecut pe langa apocalipsa economica.

  Totusi, ar face bine domnii sa ne spuna si CINE a provocat-o, CINE a rezolvat-o, si mai ales cu CE COSTURI ascunse.
  • -1 (9 voturi)    
   ? (Luni, 10 august 2009, 15:15)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   Mai conteaza ???...
   • +4 (10 voturi)    
    da (Luni, 10 august 2009, 16:22)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui stefan

    da, conteaza
    • +5 (15 voturi)    
     Cei care au pus bazele acestei catastrofe (Luni, 10 august 2009, 16:52)

     Tantza si Costel [anonim] i-a raspuns lui nano2k

     Politic:
     Cei care au pus bazele acestei catastrofe sunt:
     1, In US a fost Ronald Regan (presedinte al US in perioada 80-88) care a permis dereglementarea pietei financiare.
     2. In UK - Margaret Tacheter (prim ministru al UK) in aceesi perioada ca RR.
     3. In anii '90 si pina in 2008 toti presedinti US care au lasat sa "curga" lucrurile.
     4. Lobby-urile de pe Wall Stret (NY) si City(Londra).

     Financiar
     1. Institutiile financiare din intreaga lume in dorinta de a avea un profit nerealist pe termen lung .

     Uman: investitorii particulari
     1. Lacomia
     2. Prostia
     3. Frica
     • -1 (7 voturi)    
      Analiza lui Kim Ir Sen (Luni, 10 august 2009, 17:18)

      bogdan [anonim] i-a raspuns lui Tantza si Costel

      Mentalitate retrograda, atat Regan cat si Margaret Hilda Thatcher (acesta este numele corect) au scos tarilor lor, la momentul respectiv din crize profunde si colateral au sofocat sistemul comunist. Inteleg ca nostalgicii acestor sisteme nu-i pot ierta dar o astfel de "analiza" e mai aprope de Kim Ir Sen si Castro decat de economia reala. Nu execsul de libertate a daunat (doar dictatorilor) ci absenta arbitrilor impartiali. Restul cu frica prostia si lacomia probabil sunt caracteristicile celor ce abereaza pe teme socialisto economice.
      • +1 (7 voturi)    
       Cum ating acest subiect cum se tipa (Luni, 10 august 2009, 21:40)

       Tantza si Costel [anonim] i-a raspuns lui bogdan

       Deci, s-ar putea sa am dreptate în ceea ce am scris.

       Cum ating acest subiect cum se ţipa.
       Cum se spune altceva decât ce vor sa audă "apărătorii liberei iniţiative" cum sunt etichetat Kim Ir Sen si alte bazaconii.

       In loc sa poţi contra-argumenta în mod logic te rezumi la insulte.
     • +5 (5 voturi)    
      Te inseli (Luni, 10 august 2009, 20:27)

      A.Simionescu [utilizator] i-a raspuns lui Tantza si Costel

      Nu a fost o dereglementare ci o RE-REGLEMENTARE administrativa. Fata de politica anilor '70, anii '80 (Reagan) au adus zeci de mii de pagini de REGLEMENTARE in plus pentru a schimba regulile trecute cu alte reguli. Dpdv al birocratiei si a cantitatii de legislatie a fost o super reglementare dereglementarea asta. O lege care spune "o banca nu poate sa dea credit unei persoane daca crede ca persoana respectiva nu poate sa returneze imprumutul" este o reglementare in timp ce o lege care spune "o banca este obligata sa dea credit oricarei persoane indiferent de culoarea pielii, a religiei, a preferintelor sexuale si a situatiei financiare" este o dereglementare? Dpdv economic AMBELE sunt reglementari si ambele au fost impuse de STAT. Presedintii US N-AU LASAT sa "curga" lucrurile. Deci cauza crizei este ca N-AU DEREGLEMENTAT piata financiara...Ce spui tu este ceea ce vor ei (prin Mrs Krugman) ca tu sa crezi. Situatia a fost insa inversa.
      • +1 (5 voturi)    
       Serios? (Luni, 10 august 2009, 21:43)

       Tantza si Costel [anonim] i-a raspuns lui A.Simionescu

       Crezi ceea ce spui?
       In anii de preşedenţie al lui Bill Clinton senatul democrat de la aceea vreme a aprobat legii prin care se permitea efectiv de a se cumpăra o casa cu "buletinul".

       Aceste măsuri au permis aberaţii prin care un muncitor manual care câştiga 14,000 $/an sa-şi cumpere o casa de 500,000$ in ideea ca preţul caselor vor creste practic la infinit.
       • +4 (4 voturi)    
        Nu cred ca ai citit ce-am scris (Luni, 10 august 2009, 19:04)

        A.Simionescu [utilizator] i-a raspuns lui Tantza si Costel

        Am sa repet pe intelesul tau...In primul rand legea despre care vorbesti este de pe vremea lui Jimmy Carter (1977) si se numeste Community Reinvestment Act. In al doilea rand legea suna altfel: "Bancile sunt OBLIGATE sa dea imprumut oricarui cetatean american, indiferent de venit, ca sa-si cumpere o locuinta". Deci OBLIGATE printr-o REGLEMENTARE a Statului. Deci aceaste aberatii despre care tu vorbesti nu au aparut pentru ca Statul le-a "permis" bancilor sa dea astfel de imprumuturi ci pentru ca le-a obligat sa le dea. Obama a fost un sustinator infocat al acestei legi si a aparat-o prin ACORN dand in judecata bancile care refuzau sa imprumute oameni saraci. Deci Criza actuala este rezultatul reglementarilor si "de-reglementarilor" planificatorilor de la centru (Stat), aceeasi in care ne punem acum sperantele pentru a ne salva. Comportamentul "imoral" al jucatorilor de pe piata a fost nu doar sustinut, incurajat, ci chiar impus de Stat. Nu poti sa dai vina pe libertatea pietei bancare pentru ca ea NU A EXISTAT NICIODATA. Crezi ca Bancile ar fi dat astfel de imprumuturi aberante daca erau lasate sa decida singure?
        • +1 (3 voturi)    
         Nici chiar asa (Luni, 10 august 2009, 20:03)

         andrei [anonim] i-a raspuns lui A.Simionescu

         nu sunrt de acord cu kim ir sen ala de mai sus dar si tu ai o parere pe langa subiect. Problema larg acceptata ca fiind sursa majoara a crizei a reprezentat-o nereglementarea tranzactiilor cu fundament imobiliare. Tranzactiile swap cu titluri cu active suport credite imobiliare au dus la o spirala necontrolabila care a umflat piata enorm, departe de la baza initiala. A fost o nereglementare, nu cred ca din timpul lui Reagan ci din ultimii ani. Daca ai sa cauti ai sa gasesti ca fondul de investitii considerat pe locul 1 ca sursa a crizei de pe Wall Sreet era un fond nereglementat de SEC ! S-au creat o serie de fonduri ce actionau prin alte fonduri cu active suport imobiliare, nemaistiind nimeni pana la urma unde si cui apartine acel suport-in speta activlele imobiliare supraevaluate la fiecare transfer.
         Dealtfel, si in programul de guvernare al lui Obama se vorbeste ca despre o prioritate mai buna reglementare si controlul asupra pietei de capital, in special a derivatelor si optiunilor. Deja bancilor comerciale li s-a interzis sa mai actioneze ca banci de investitii!
         Iar bancile fii tu sigur ca decid cui si cand dau credite, deja ultima ta fraza e mult razna!
         • +2 (2 voturi)    
          Usor iese adevarul la suprafata (Luni, 10 august 2009, 20:36)

          Tantza si Costel [anonim] i-a raspuns lui andrei

          Uşor, uşor iese adevărul la suprafaţă.

          De insulte şi apelative de genul Kim Ir Sen m-aşi lipsi din comentarii.
         • 0 (0 voturi)    
          bine zis (Marţi, 11 august 2009, 9:39)

          zaboo [anonim] i-a raspuns lui andrei

          ma intreb cu ce te ocupi...
         • +2 (2 voturi)    
          Daca te-ai fi deranjat putin sa verifici (Marţi, 11 august 2009, 13:50)

          A.Simionescu [utilizator] i-a raspuns lui andrei

          http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act
          http://en.wikipedia.org/wiki/Association_of_Community_Organizations_for_Reform_Now
          http://trustreagan.com/tag/obama-acorn/
          http://hnn.us/articles/1849.html
          Domnul Alexandru Cojocaru are mai jos un comentariu care-mi sunstine afirmatiile.
  • +7 (9 voturi)    
   sunt de acord (Luni, 10 august 2009, 16:03)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   sunt total de acord cu ce ai spus mai sus... daca nu aflam raspunsurile la intrebarile astea, probabil o vom trai din nou.
  • +3 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 10 august 2009, 16:18)

   Alex D. [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   • -1 (3 voturi)    
    absolut. tu ai fi fost o alegere mai potrivita (Marţi, 11 august 2009, 7:51)

    meh [anonim] i-a raspuns lui Alex D.

    ca doar tu te pricepi la de toate.
    ce mai conteaza ca esti strungar-faiantar sau pictor-cofetar si ca ai mai putine clase decit trenul ?
    esti roman deci esti priceput la absolut tot. de la economie la sport (in special fotbal) si de la politica la fizica nucleara.

    io zic sa te duci tu acolo sa le explici prostilor alora cui tre sa dea premiul nobel.
    • +1 (1 vot)    
     mda (Marţi, 11 august 2009, 13:00)

     Alex D. [anonim] i-a raspuns lui meh

     eu nu dau pronosticuri ca sa ma proslavesc.
  • +3 (3 voturi)    
   Cum spuneam (Luni, 10 august 2009, 16:41)

   Rasvan [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   si incepem sa ne redresam .daca acum este 70 de $ barilul cit va fi cind incepe sa duduie economia mondiala .si cind se vor termina resursele (pamintul nu este din gumilastic) cu ce resurse se mentin conditiile de viata pentru cel putin 7 miliarde de oameni ?o sa producem din ce in ce mai mult : case , masini,televizoare,calculatoare,avioane etc, pina cind ? pina cind ?
  • +2 (4 voturi)    
   daca... (Luni, 10 august 2009, 17:38)

   misu [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   daca ati fi citit literatura economica din ultimii doi ani ati fi aflat cum s-a decansat criza si cum a evoluat. raspunsurle nu le gasiti in tabloide. nu e nici spatiul necesar si nici publicul. si in nici un caz raspunsul nu este de genul pe care il vad mai sus: popescu sau ionescu... ca doar daca e popescu macar sa sti in ce directie sa flueram si sa injuram nu?
   o zi placuta! ;)
   • 0 (6 voturi)    
    E bine sa fii destept (Luni, 10 august 2009, 19:36)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui misu

    Stiu ca te simti bine in pielea ta ca esti destept.
    Ce ar fi sa impartasesti cunostintele tale celor mai inapoiati?

    Nu o zic cu rautate, chiar cred ca omenirea este indreptatita sa afle cauzele si mecanismele acestei crize.

    Dar cum sa o afle atunci cand cei care pretind ca le cunosc tac?

    Nu e mare lucru sa faci un blog sau sa dai niste referinte, nu?
  • -7 (9 voturi)    
   trake (Luni, 10 august 2009, 19:21)

   panadol [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   si chiar daca s-ar afla cauzele.. ce rost are cautarea asta furibunda de vinovati?
   de rezolvat problema cand s-ar mai ocupa?
   chiar daca ai dreptate ca sunt costuri ascunse, e prea isterizant sa intrebi cine, de ce, cand si cum?
   te angrenezi intr-o lupta in care un gagalice pune intrebari si nimeni nu-i raspunde (de parca ar conta cu vreo ceva)
   • +5 (7 voturi)    
    Sa ne cautam alta planeta (Luni, 10 august 2009, 16:35)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui panadol

    Daca toti am gandi asa, atunci ori credem intr-adevar ca Dumnezeu a "rezolvat" criza, ori suntem iresponsabili.

    Nu crezi ca ar fi bine sa stii raspunsul macar la aceste intrebari ca sa nu te mai surprinda atat de tare viitorul? Sau si asta e un subiect neimportant?
 • +6 (10 voturi)    
  Asa-i in economie:) (Luni, 10 august 2009, 15:13)

  anonim [anonim]

  Dupa ploaie intotdeauna iese si soarele. Vor mai fi crize, vor fi si cresteri economice, ideea e sa ne bucuram cat putem de viata.
 • +10 (14 voturi)    
  Paul Krugman, (Luni, 10 august 2009, 15:37)

  oiro [anonim]

  unul dintre nobelistii in economie cu cele mai slabe interventii, analize si idei. Un personaj devenit "pop", puternic "politically biased", care isi mascheaza pareri de genul "am avut noroc" sau "v-am spus eu" cu generalitati teoretice si analize trunchiate sau irelevante.

  De fiecare data cand il vad in NY Times ma iau de cap. Dar asta e, presiunea politicii globale actuale determina aparitia papitoilor mediocri de toate soiurile pe post de moralisti ai zilelor noastre.
 • +8 (8 voturi)    
  Si dupa...? (Luni, 10 august 2009, 16:22)

  Rasvan [anonim]

  Si incepem sa ne redresam .Daca acum este 70 de $ barilul cit va fi cind incepe sa duduie economia mondiala .Si cind se vor termina resursele (pamintul nu este din gumilastic) cu ce resurse se mentin conditiile de viata pentru cel putin 7 miliarde de oameni ?O sa producem din ce in ce mai mult : case , masini,televizoare,calculatoare,avioane etc, pina cind ? PINA CIND ?
  • +1 (1 vot)    
   pai simplu... (Luni, 10 august 2009, 17:42)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Rasvan

   aia care ar putea lua masuri ca sa faca ceva pentru a rezolva problema cu resursele care se duc naibi, sunt
   suficient de puternici ca sa se salveze in cazu ca nu mai sunt resurse mondiale... cat despre prosti... lasai sa moara...
 • +4 (6 voturi)    
  mda (Luni, 10 august 2009, 16:31)

  liviu_ [utilizator]

  parca acu cateva luni ne reveneam in 5 ani... acu in 2...
  era un banc:
  "un economist este o persoana care ne va explica maine de ce ceea ce a prezis el ieri ca se va intampla azi, nu s-a intamplat"

  acu pot sa se dea toti destepti cu revenirea etc... (mai ales cand e dstul de clar pentru toata lumea). dar daca e asa destept d c nu a prevazut criza inainte sa se intample???
  din punctu meu de vedere economistii sunt niste oameni care castiga bani degeaba... nu prea i-am vazu facand ceva...
 • +3 (3 voturi)    
  A la tambaladji ! (Luni, 10 august 2009, 18:27)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  @ Dupa ureche !Expresie folosita de expertii franceji cu sarcina montarii Poteoz-urilor achizitionate de Romania in 1917-18 !Acel Lese free ! Lasati-i sa faca !Cum? Oricum.Goana dupa profit, reclamele aberante,creditele fara acoperire nici in planul de afaceri nici cu alte garantii au dus ca la cursa inarmarilor la un "faliment" in primul rand moral si al bunului simt.al masurii! Discrepante aiuritoare intre venituri de 5-15$/lluna sau an la zeci de mii de dolari pe ora! Miliarde de to de gunoaie ce sufoca planeta.Daca in comunism intai te condamna si apoi te judeca in capitalism intai se comit infractiuni de milioane de dolari sau pagube ce nu pot fi estimate cu poluari imense cu milioane de barili deversati in oceane sau degradarea solului pe sute de ani sau cu ecologizari (tratamente specifice formei de poluare) cu costuri uriase.Defrisari,desertificari,distrugerea unor specii de flora si fauna pana la extinctia unora cu urmari nebanuite. Amenzile aplicate de agentii de mediu sau protectia consumatorului nu mai sunt privite decat rece contabil daca in final se face profit.De moartea unor fiinte animale sau umane nu se mai tine cont.Culmea nerusinarii este acel Codex alimentarius admis si in UE ce da apa la moara marilor concerne de medicamente care urmaresc numai profitul arzand etapele de cercetare experimentare cu urmari dramatice.Sterilitate,decese,hndicapuri definitive etc. Nemaivorbind de cresterea preturilor in valuta fara legatura cu bursa ci cu vointa concernelor in lipsa unei legi antitrust farmaceutic.Este noua forma a goanei dupa aur fara restrictii ! DDD
  • +4 (4 voturi)    
   Ai dreptate (Luni, 10 august 2009, 19:40)

   Rasvan [anonim] i-a raspuns lui Danut D Deleanu

   Ce este mai rau acum incepe.Codex alimentarius va fi doar o mica etapa din existenta omenirii.Omul nu a fost creat sa produca "bunuri si servicii" .Asta nu inteleg marii analisti economici.Trebuia sa ne multumim cu ce ne oferea MAMA NATURA. De cind a iesit din pestera , omul a inceput sa traiasca pe credit .Pe credit de la cea mai generoasa banca : PAMINTUL. Acum el nu ne mai incape !
 • 0 (0 voturi)    
  hmm (Luni, 10 august 2009, 20:43)

  cioaca [anonim]

  da, frate, stim si noi ce inseamna versiunea 2.0 ca mai avem si noi calculatoare, dupa cum vezi..
 • +1 (3 voturi)    
  Krugman (Marţi, 11 august 2009, 0:28)

  Sargon [utilizator]

  Mare iconomist ii omu' ista....habar n-are ce forbeste , da' de fiecare data mai scoate cite o gugumanie!

  A sustinut creditarea in SUA ca sa scape de Dot-com bubble si din cauza asta s-a trezit pe cap cu o criza si mai mare (asta de acum) pe care a recunoscut ca nu a prevazut-o!

  Propune cele mai stupide masuri ( adicatelea keynesiene) care creeaza probleme mai grave decit cele pe care incearca sa le rezolve, da' rasufla usurat ca nu a intrat si mai rau in kkt: "Am scapat de o noua Mare Depresiune economica. Dumnezeu stie cum iesim din criza"... pai da, pentru ca nea Kurgman asta habar n-are... pe ce lume traieste!
 • +2 (2 voturi)    
  alt evreu (Marţi, 11 august 2009, 0:39)

  Cristian N. [anonim]

  care-si da cu parerea despre criza provocata chiar de lacomia conationalilor lui.

  cum naiba de s-ar abonat evreii la Nobel?? ca daca te uiti atent, unu din trei laureati e evreu. Or fi astia mai destepti ca rasa. N-are cum, ce naiba, nu suntem rasisti sa sustinem asa ceva. Nu, pur si simplu, cred ca aia care acorda premiile sunt ei insisi evrei.

  D-aia n-a luat Nicolae Paulescu Nobelu ptr. descoperirea insulinei acu mai mult de 30 de ani, ca era antisemit declarat.

  Stiti ceva? Ma doare'n basca de nobelu lor, sa si-l intre ei.
 • +1 (1 vot)    
  Grafic (Marţi, 11 august 2009, 1:31)

  marinelu turmentat [utilizator]

  Uitati un grafic foarte interesant, poate il comenteaza emeritul posesor de premiu Nobele. Ghici ciperca ce-i?

  http://www.nytimes.com/imagepages/2009/08/07/business/20090808_CHARTS_GRAPHIC.html
 • 0 (0 voturi)    
  criza a fost provocata spre imbogatirea unora (Marţi, 11 august 2009, 3:00)

  bibi [anonim]

  nenea asta se plingea mai devreme ca se oftica ca nu a putut prevedea criza, asa ca nu mai credeti toti ce zic aia. in ro criza va fi nesfirsita. cine ne va scoate din ea vreodata? credinta
 • +1 (1 vot)    
  daca nici laureati ai premiului nobel nu stiu (Marţi, 11 august 2009, 5:54)

  alex [anonim]

  e clar cum iesim din criza ... pe lumea cealalta poate
 • +2 (2 voturi)    
  cauzele crizei (Marţi, 11 august 2009, 11:24)

  Alexandru Cojocaru [anonim]

  Cauzele crizei sunt dislocarea economiei (ruptura dintre productie si nevoile reale de consum) prin inflatie (cresterea masei monetare, expansiunea creditului) si fixarea pretului dobanzii (rata dobanzii directoare) de catre stat (guvern, bancile centrale) la o valoare mult sub valoarea pietei (reala). Motivele: redistributia capitaluilui de catre stat, care jongleaza intre satisfacerea cererilor electorale si cererile finantatorilor statului (carteluri industriale, sindicate).
  Sustinere academica: un grup de imbecili scoliti prin paris, la princeton sau harvard (marx, ficher, keynes, kugman...), care pierduti in filozofii sau modele matematice complexe au uitat ca economia este stiinta libertatii si a bunului simt asa cum a fost scrisa inca din epoca luminilor (bastiat, smith...) si mai tarziu de scoala austriaca (manger, mises, hayek, rothbard...)
  In continuare: criza din ce in ce mai profunda in toata lumea, cresterea conflictelor sociale, diminuarea productiei si deci scaderea nivelului de trai, probabil razboi.
  Final: socialism, apoi capitalism, apoi cresterea statului si a interventiei in economiei, crize, iar socialism, iar capitalism... pana vom invata
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie! (Marţi, 11 august 2009, 14:49)

  blueslash [anonim]

  nu s-a sesizat nimeni pana acum ca stirea este despre un "castigator al premiului" si nicidecum despre un "laureat"... :p
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-mi dai ca sa-ti spun când iesim din criza ??? (Marţi, 11 august 2009, 19:58)

  Nostradamus : [anonim]

  Hai sa va spun : în 2020 .... :-/

  http://www.andrebarbault.com/crise_2010.htm

  dar pâna atunci va fi un razboi nuclear cica, asa ca nu va bucurati degeaba, nu mai apucam noi sa vedem sfârsitul crizei :

  http://www.theastralworld.com/prophecies/babavanga.php

  http://grimoires.wordpress.com/2009/04/11/contemporary-astrology-the-pavel-globa-prophecies/


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by