Economia romaneasca se va contracta cu 7,5% anul acesta si cu 2% in 2010, estimeaza analistii de la Bank of America Securities-Merrill Lynch citati de NewsIn. In raportul anterior, analistii bancii mizau pe o scadere a economiei cu 6,4% in 2009 si 2,5% in 2010.

In primul trimestru al anului, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut cu 6,2% fata de perioada similara din 2008. Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a spus recent ca scaderea economiei romanesti in trimestrul al doilea a fost mai mare decat cea inregistrata in primele trei luni din 2009, depasind 8%.

FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%.

Totodata, analistii bancii de investitii considera acum ca Banca Nationala a Romaniei va scadea rata dobanzii de politica monetara la 7,5% in acest an, fata de 8%, cat estimau anterior. Pentru 2010, acestia mizeaza pe o scadere catre 5,5%.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis in 4 august sa reduca dobanda cheie de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati.