Autoritatile publice sunt obligate sa accepte depunerea online a declaratiilor contribuabililor 

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 11 august 2009, 17:22 Economie | Finanţe & Bănci


Noua declaratii privind taxe si impozite pot fi depuse online de catre contribuabili, prin intermediul www.e-guvernare.ro, iar autoritatile publice sunt obligate sa le accepte, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial vineri, 7 august. Pentru a putea utiliza portalul electronic, contribuabilii au nevoie de un certificat, care costa 46 lei fara TVA anual si este valabil 2 ani de la data emiterii, anunta Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale. (ASSI)

Informatiile incluse in comunicatul ASSI:
 • Conform actului normativ, depunerea declaratiilor utilizand Sistemul Electronic National (SEN), operat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), reprezinta singura modalitate legala de transmitere in format electronic a declaratiilor catre institutiile si autoritatile administratiei publice.
 • Prin intermediul SEN, disponibil la adresa de internet www.e-guvernare.ro, toti contribuabilii de la nivel national au posibilitatea de a depune online urmatoarele 9 declaratii catre institutiile publice:

    * Declaratia privind obligatiile de plata catre bugetul asigurarilor sociale
    * Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor de somaj
    * Declaratia privind contributia de asigurari sociale de sanatate
    * Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (100)
    * Declaratia privind impozitul pe profit (101)
    * Decont privind taxa pe valoare adaugata (300)
    * Declaraţia privind obligatiile de plata la bugetul asigurarilor sociale si a fondurilor speciale (102)
    * Declaratia privind accizele (103)
    * Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (390).

 • De asemenea, institutiile si autoritatile administratiei publice au obligatia de a accepta declaratiile depuse de catre orice contribuabil prin SEN, ca singura modalitate legala de transmitere in format electronic a acestora.
 • Serviciile publice electronice de depunere a declaratiilor prin SEN pot fi utilizate in baza detinerii unui certificat electronic valid emis de catre ASSI, operatorul sistemului. Certificatul electronic, necesar pentru transmiterea declaratiilor in mod electronic, se elibereaza la sediul ASSI, din strada Italiana, nr. 22, sector 2, Bucuresti si este valid 2 ani de zile de la data emiterii. Pentru utilizarea procedurilor electronice puse la dispozitie prin intermediul www.e-guvernare.ro, persoanele juridice trebuie sa achite un tarif anual de utilizare in cuantum de 46 de Ron, fara TVA.
 • Potrivit Hotararii nr. 862/2009, pana la data de 31 decembrie 2009 ASSI are obligatia de a realiza registrul electronic al institutiilor si autoritatilor administratiei publice din Romania. Orice modificare survenita asupra denumirii, datelor de contact ori asupra statutului institutiei sau autoritatii administratiei publice va fi comunicata in termen de 3 zile catre ASSI in scopul actualizarii informatiilor din registrul electronic.
 • Textul legislativ aduce modificari si asupra Anexei nr. 1 din H.G. 1085/2003, anexa ce cuprinde lista institutiilor publice care au obligativitatea de a se inregistra in SEN, de  a pune la dispozitie datele de contact, precum si formularele administrative pe care le utilizeaza in relatia cu cetatenii. Astfel, toate institutiile si autoritatile administratiei publice din Romania au obligativitatea legala de a utiliza proceduri electronice pentru furnizarea serviciilor si informatiilor publice prin SEN. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1295 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Si uite asa a mai aparut o taxa... (Marţi, 11 august 2009, 17:53)

  antiprostie [anonim]

  Domnilor, sunteti incredibili!! Acum trebuie sa platim si ca va accesam portalul. Nesimtitii dracului!!!
 • -1 (1 vot)    
  hai sa o vedem si pe asta ! (Marţi, 11 august 2009, 18:05)

  andrei [anonim]

  fratilor, astia de pe la administratiile publice pierd hartiile, le ratacesc intre ei, sunt efectiv VARZA !!

  acum, ca sa fie mesuiala completa au nevoie de un computer ...

  peste vreo 4-5 luni o sa plangem ca ne-au pierdut astia datele ... tot pe saracu' contribuabil o sa cada vina
 • -1 (1 vot)    
  de urat am mai ura... (Marţi, 11 august 2009, 18:11)

  Dedalus [anonim]

  Cine sunt actionarii firmei care tipareste certificatul?

  De ce e nevoie de un certificat platit?

  Un cod pe o bucatica de hartie -gratis- de ce nu merge?

  E acel certificat tranzactionabil la bursa, sa fie securizat cumva?

  De ce 394 si bilanturile nu se pot depune electronic? Sa cred ca va fi un alt certificat pentru ele? Care va costa si ala 46 lei fara TVA?

  Ma alatur urarii expuse magistral de antiprostie mai sus:

  Nesimtitii dracului!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Certificatul este digital!... (Miercuri, 12 august 2009, 0:37)

   Peter [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Si nu il tipareste nimeni... El nu prea se face de vreo muiere de la anaf, ci de o institutie acreditata (da o cautare in google la «Verizon» si vezi ce obtii).
  • 0 (0 voturi)    
   certificat digital (Miercuri, 12 august 2009, 12:51)

   maria [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Oameni buni.. de ce vorbiti in necunostinta de cauza? inainte sa improscati cu noroi doar in virtutea ideii ca guvernul nu face nimic bun pentru cetateni, macar informati-va ce insemna un certificat digital (si nu... nu e tranzactionabil pe bursa.. asta a fost tare:))))).

   Certificatul digital permite semnarea documentelor electronice si ofera o securitate documentului transmis. Stiti macar cat costa un certificat digital calificat emis de furnizorii din privat??? ce ziceti de 100 de EUR??? Parca e o mica diferenta nu?
   • +1 (1 vot)    
    Diverse (Miercuri, 12 august 2009, 13:57)

    Ionela [anonim] i-a raspuns lui maria

    Draga mea Maria; lucrezi cumva la ASSI? asta e o ordonanta strict pentru a incasa inca o taxa la bugetul de stat si de a justifica existenta maretei institutii; sunt niste mici probleme pe care baietii care ne conduc le-au omis cu mare arta in HG-ul respectiv; certificatele emise de ASSI nu sunt calificate (alea de care vorbesti la privat) si documentele semnate nu au nici un fel de valoare legale; ceea ce inseamna ca taxa asta e fix in plus; singurul cu care sunt de acord sunt OZ; o ordonanta tampita menita sa resusciteze un sistem mort, data fara o minima analiza. In fine, niste tampiti...
 • -1 (1 vot)    
  Informatizarea la finante (Marţi, 11 august 2009, 21:42)

  Justin Puscasu [anonim]

  Tare as vrea sa stiu cate milioane de euroi plateste anual ministerul de finante nu stiuc e smecheri care produc softurile alea penibile pentru declaratii, care se schimba uneori si de doua ori pe luna.
  Si in general cat costa asa-zisa informatizare a MF in conditiile in care astia sunt ingropati in hartii si dosare pe care nu mai au nici unde sa le depoziteze.
  Si de unde exclusivitatea asta de a emite certificate electronice, care costa 46 lei (de ce nu 10? de ce nu 1000?) pentru nu stiu ce firma?
  Alo! DNA-ul! Ia vedeti ca miroase a spagi de milioane in zona asta!
 • +1 (3 voturi)    
  De ce numai atatea? (Marţi, 11 august 2009, 23:22)

  OZ [anonim]

  De ce doar 390 si nu si 394? De ce un (alt!!!) certificat emis de ASSI operatorul sistemului si nu si un certificat calificat? De ce nu si bilanturile? Si in general de ce mama dracului sunteti incapabili sa comunicati intre voi si nu sunteti in stare sa faceti ceva ca lumea? Si de ce puii mei atatea declaratii cand toate reiau la infinit aceleasi date ale angajatilor? De ce simplu si controlabil daca se poate complicat si imposibil de urmarit?
  • +1 (1 vot)    
   de ce? (Miercuri, 12 august 2009, 0:57)

   gica contra [anonim] i-a raspuns lui OZ

   daca nu se face nimic ne intrebam de ce nu se face , daca se face ceva imediat apar carcotasii.
   In loc sa va ganditi ca nu mai stati pe la cozi la anaf, cnpas, anofm sau pe unde se mai depun tot felul de hartii si aveti posibilitatea sa le transmiteti electronic, direct din aplicatiile alea de pe calculator, incepem sa ne lamentam ca platim IMENSA ...suma de 46 de lei odata pe an sau la doi ani (aici n-am inteles prea bine).

   DIn cate cunosc certificatele digitale se folosesc pentru autentificare si semnare asa ca nu vad ce impediment ar fi achizitionarea unuia de la assi gratis.

   Dar se pare ca ne meritam soarta.
   • 0 (0 voturi)    
    Informatizarea finantelor (Miercuri, 12 august 2009, 1:39)

    antiprostie [anonim] i-a raspuns lui gica contra

    Eu nu ma refeream la faptul ca acum putem depune online declaratiile (ceea ce, de altfel, in orice tara civilizata este foarte normal!!). E bine ca in sfarsit se intampla si la noi, desi se toaca bani pe asa ceva de vreo 10 ani. Pe mine ma revolta faptul ca acest lucru se transforma in alt mod de a "stoarce" inca o taxa, pe langa cele peste 100 existente pe capul contribuabilului roman. Poate parea mica suma, de acord, dar daca inmultim cu numarul persoanelor juridice care platesc, vei vedea ca se strange o suma uriasa. Si asta pentru a plati, vorba lui Justin, niste programe penibile si niste "ametiti" pe care-i "mushca" mouse-ul de mana.
    • 0 (0 voturi)    
     de ce (Miercuri, 12 august 2009, 14:19)

     gica contra [anonim] i-a raspuns lui antiprostie

     Pai si sistemele alea informatice cu ce se intretin? cu bani de la buget? Imi vine sa rad.
     Mi se pare absolut normal sa platesti pentru orice servicu care ti se ofera. Cum platesti biletul la RATB ca sa ajungi mai repede la destinatie, asa platesti si tariful ala, sau taxa ce o fi ea. Daca nu vrei sa platesti te duci frumusel cu ratb-ul la ghiseu si depui teancul de hartii sau discheta.
 • 0 (0 voturi)    
  Certificate digitale si disponibilizari (Marţi, 18 august 2009, 10:21)

  idan [utilizator]

  De acord 100% cu Ionela si OZ.
  Guvernul, in goana dispoerata dupa bani la buget si prins in clinciul reducerii (fortate) a taietorilor de frunza din ministere, agentii, comisii si alte institutii bugetare, a mai tras o maciuca contribilului si cadrului (precar) legislativ.
  In mai 2009 s-a renuntat la certificatele digitale (simple) emise de Anaf, certificate (gratuite) cu ajutorul carora am depus pe net cele cateva declaratii acceptate.
  S-au invocat prevederi legislative, norme, UE, SUA, NASA, VeriSign, CertSign (UTI), si inca vreo doua firme, singurele abilitate sa emita renumitele Certificate Digitale CALIFICATE.
  Am platit 90 EUR, am mai facut vreo doua drumuri prin oras, si gata, sunt fericitul posesro al unui dispozitiv criptografic si al Cert. Dig. Calificat.
  Totul parea sa intre pe un fagas normal. Ar fi urmat, logic, sa se mareasca numarul de declaratii si documente semnate electronic ce pot fi depuse online (fara a mai merge apoi la ITM cu hartia in mana ptr. numar de inrtegistrare).
  Am spus LOGIC?
  Hai scitir! Pai ce pazesc trepadusii si politrucii din guvern?! Ia de mai luati o ordonanta care arunca totul in aer si mai astupa ceva gauri din buget.
  Timp de 10 ani e-guvernarea s-a redus la niste formulare ce pot fi descarcate de pe net si apoi completate de mana si duse pe la institutiile de stat. Cum sufla vantul dusponibilizarilor, ce s-au gandit domnii? Luati de la ANAF treaba cu certificatele si declaratiile si dati-le de lucru rudelor, prietenilor si clientilor nostri politici. Ce calificate, ce semnaturi electronice, ce atata criptografie?!
  Ce-i de facut?
  Va propun sa ne mobilizam, sa citim cele cateva legi (recente) care se cupa de tema noastra si sa facem o petitieonline.ro


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by