“Conform primelor estimari privind evolutia Produsului intern brut in trimestrul II 2009, acesta s-a redus, comparativ cu trimestrul I 2009, cu 1,2% (date ajustate sezonier). Fata de perioada corespunzatoare din anul 2008, potrivit primelor estimari, Produsul intern brut (serie bruta) a inregistrat o scadere cu 8,8% in trimestrul II 2009 si cu 7,6% in semestrul I 2009", se arata intr-un comunicat al INS.

Avem un Institut de Prognoze Economice. Avem Comisia Nationala de Prognoza. Mai avem Directia Modelare si Prognoza din Banca Nationala. Plus departamentul macro din Ministerul Finantelor. Niciuna nu a intuit scaderea care a urmat. Mai mult, prin aprilie, unii au iesit public sa afirme ca gata cu scaderea economiei in Romania, ca din trimestrul al doilea vom avea crestere. Ma refer aici la Guvernator. Pogea a iesit si el la rampa sa spuna ca simte (era in aprilie) ca economia isi revine.

Cum naibii se face ca niste straini (FMI, ING samd) au calculat cu mult mai multa rigoare faptul ca vom cadea mai rau in trimestrul al doilea, decat in primul?

De ce, auzind acestea, oficialii romani initial au negat? Tin minte ca, atunci cand FMI a spus ca vom cadea cu 8 % (caderea e iata, de 8,8 %), oficialii BNR au declarat ca, citez, “cifra de la FMI e greu sa fie credibila”.

Asadar, cine face prognozele macro in Romania?

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.