Economia Slovaciei s-a comprimat cu 5,3% in al doilea trimestru al anului comparativ cu perioada similara din 2008, dupa ce in primele trei luni a scazut cu 5,6%, potrivit datelor oficiale citate de AFP. Fata de primul trimestru, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut insa cu 2,2%.

Evolutia economiei slovace din perioada aprilie-iunie a fost mult mai buna decat cea din primele trei luni ale acestui an, cand PIB-ul a scazut cu 11,4% comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut.

Maria Valachyova, analist la Slovenska Sporitelna, noteaza ca economia Slovaciei a crescut in cel de-al patrulea trimestru din 2008 comparativ cu trimestrul anterior, ceea ce inseamna ca aceasta tara nu a intrat oficial in recesiune. Recesiunea se defineste prin doua trimestre consecutive de scadere a PIB.

"Cifrele arata mai bine decat ne asteptam. Aceasta este o veste buna, care vine pe fondul stirilor referitoare la economiile Germaniei si Frantei", a declarat Juraj Valachy, analist la Tatra Banka. "Ne asteptam ca datele sa se imbunatateasca in trimestrul urmator", a adaugat acesta, desi prognozeaza pentru acest an o contractie economica de 4,5%.

Ministerul de finante estimeaza insa ca PIB-ul va scadea cu 6,2% in acest an. Anul trecut, economia acestei tari a crescut cu 6,4%, dupa un avans record de 10,4% in 2007.