Toata lumea asteapta masuri si am primit 32 de masuri: unele amuzante, putine utile, multe fara dinti. Statul roman nu poate face foarte multe pentru a sprijini direct economia. De ce?

Statul roman cheltuieste "eficient" dar nu poate colecta eficient taxe

Statul roman nu poate colecta eficient taxele de la toti contribuabilii. Ati intrat vreodata intr-o administratie financiara? Daca nu, faceti asta. Lipsa de proceduri de lucru si starea de confuzie generala este extinsa pana sus, deoarece vine de sus.

Statul roman poate lua taxe doar de la cei care bat voluntar la usa, cu banii in mana, de aceea solutiile sunt tot timpul de crestere a taxelor sau de a impune taxe forfetare, de inspiratie medievala la nivelul intregii economii.

Din acest motiv, statul nu poate stimula economia cu nimic - nu are cu ce. Statul poate fi cel mult stimulat cu bani proaspeti, pe circuitul BNR -> BANCI.

Solutia riscanta

O posibila solutie, cu grad mai mare de risc, este cresterea datoriei publice, care este prea redusa. Statul roman se mai poate inca indatora pana la nivelul de 60% din PIB adica aproximativ 70 miliarde EURO.

Datoria publica nu poate fi ingropata in pensii, salarii sau buzunare corupte; datoria publica trebuie folosita pentru proiecte care aduc bani sau bunastare si care vor permite rambursarea acestei datorii. In plus, spectrul falimentului national ar putea sa disciplineze desfraul bugetar pe bani publici.

Trebuie sa renuntam la inaltul standard criminal cu care ne-a obisnuit Ceausescu - "fara datorii".

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.