Asia are un avans considerabil in fata Statelor Unite sau a Europei in privinta reluarii cresterii economice, ajutata de planurile de relansare de miliarde de dolari si a unei solide cereri in China considera analistii citati de AFP.

Indicatorii economici pe al doilea trimestru al lui 2009 au aratat ca economiile unor regiuni dur lovite de recesiune precum Singapore si Hong Kong recupereaza deja pierderile in pofida unei cereri inca amortite pe principalele piete de desfacere din SUA si Europa.

Tari foarte populate precum China, India, Indonezia, Coreea de Sud, Filipne sau Vietnam inregistreaza inca scaderi ale PIB-ului insa intr-un ritm mult mai redus decat pana acum. Japonia, a doua economie mondiala, a iesit insa din recesiune in al doilea trimestru din 2009.

De cealalta parte insa, in acesta perioada, SUA au inregistrat o scadere a PIB-ului cu 1% in timp ce zona euro a afisat o crestere economica de 0,1% sustinuta de Germania si Franta.

Agentia de evaluare Standard and Poor's (S&P) a estimat ca doar cinci din cele 14 economii ale zonei Asia-Pacific vor avea crestere economica in acest an. Insa, anul viitor toate ar urma sa urce, cel mai bine revenindu-si China care va avea o crestere economica de 8-8,5% in 2010 fata de 2009, arata previziunile.

Economia americana se va contracta cu 2,9% in acest an inainte de a reveni pe plus 1,5% in 2010, estimeaza S&P.