ING Bank Romania a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, estimand o crestere cu 5,7% a indicelui preturilor de consum la sfarsitul lui 2009, pe fondul unei contractii economice mai severe si a unui curs de schimb mai stabil decat se anticipa, potrivit unui raport al institutiei. ING estima anterior ca Romania va inregistra la finele acestui an o rata a inflatiei de 6,3%.

Pentru anul urmator, analistii ING estimeaza o rata a inflatiei de 5,5%, precizand ca prognozele BNR pentru 2009 si 2010 sunt prea optimiste. Prognozele BNR prevad o crestere a indicelui preturilor de consum cu 4,3% in 2009 si 2,6% in 2010.

"Un an agricol prost va duce la cresterea preturilor pana in iulie 2010, iar unele scaderi ale preturilor reglementate vor fi anulate pe parcursul anului viitor. In plus, orice revenire a economiei mondiale va duce la cresterea preturilor la materiile prime. Doar o apreciere puternica a leului ar putea compensa unele dintre aceste presiuni, insa un asemenea scenariu este putin probabil si ar afecta considerabil competitivitatea economiei romanesti", se arata in raport.

ING Bank arata ca inflatia trebuie redusa intr-o maniera sustenabila, care implica si abordarea problemelor structurale ale economiei romanesti. Analistii bancii mai noteaza ca masurile de politica monetara nu pot reduce inflatia intr-o maniera sustenabila, precum s-a vazut in ultimii ani.

Pentru acest an, ING estimeaza un curs de schimb mediu de 4,27 lei pentru un euro, pentru ca in 2010 acesta sa ajunga la 4,44 lei pentru un euro. Analistii bancii se asteapta la o depreciere a monedei nationale in urmatoarele trimestre, urmand ca leul sa isi revina usor din cel de-al doilea trimestru al anului viitor.

Saptamana trecuta, ING a revizuit si estimarile cu privire la evolutia economiei romanesti, prognozand pentru acest an o contractie de 7,9%, pe fondul inrautatirii situatiei economice in cel de-al treilea trimestru. Anterior, ING Bank anticipa o scadere a economiei romanesti cu 7,1% in acest an.