Guvernul elvetian a vandut joi participatia pe care o detinea in cadrul bancii UBS unor investitori institutionali, valoarea tranzactiei fiind de 5,5 miliarde de franci elvetieni (3,6 miliarde de euro), potrivit Reuters. Tranzactia vine la doar o zi dupa semnarea unui acord cu Statele Unite privind clientii americani ai UBS suspectati de evaziune fiscala.

Tranzactiile au fost incheiate la pretul maxim propus de guvern, de 16,50 franci elvetieni.

"Retragerea statului este un semnal pozitiv, in contextul in care arata increderea guvernului elvetian in situatia UBS", a declarat Stefan Schuermann, analist in cadrul Vontobel, citat de Bloomberg. "Masura mareste flexibilitatea UBS in reconstruirea francizei si ii va permite sa pastreze angajatii cheie".

Guvernul elvetian a cumparat obligatiuni convertibile UBS anul trecut, pentru a ajuta banca sa desprinda activele toxice, in contextul celei mai grave crize economice de la Marea Depresiune.

Guvernul american si UBS AG au semnat miercuri un acord in cazul legat de conturile secrete si legile bancare din Tara Cantoanelor. Cele doua parti pun astfel capat procesului de frauda fiscala, iar banca elvetiana scapa de platirea unei amenzi.

Acordul incheiat intre Statele Unite si UBS le permite autoritatilor de la Washington sa aiba acces la numele si datele a aproximativ 4.500 de clienti americani ai bancii elvetiene, despre care Internal Revenue Service (IRS) - fiscul american - sustine ca ascund peste 15 miliarde de dolari in conturi secrete din Elvetia.

Actiunile UBS s-au apreciat cu 4,5% dupa publicarea anuntului privind vanzarea participatiei detinute de catre stat, la 17,50 franci pe titlu.