Nu de putine ori, oficialii bancilor locale au declarat public ca numarul bancilor care opereaza in Romania este prea mare fata de adancimea pietei. Bogdan Baltazar estimeaza ca 20 de banci ar fi suficiente.

Liviu Voinea nu da cifre, dar arata spre piata poloneza unde, la un numar dublu de locuitori fata de Romania, sunt de doua ori mai putine banci. Seful BRD, Patrick Gelin, declara acum 3 ani ca ar putea ramane doar 5-7 banci pe piata. Cu cat o banca este mai extinsa, cu atat gestionarea retelei de unitati este mai costisitoare. Trebuie sa ai un numar de clienti suficient de mare pentru a-ti amortiza cheltuielile cu spatiile, mijloacele de comunicare, personalul samd.

La intrebarea din titlul acestui post nu exersez orgoliul de a raspunde singur. Am insa in vedere o excelenta analiza a unui cercetator pe segmentul financiar-bancar, o romanca absolventa a Babes Bolyai, care lucreaza de ani buni in Franta, la Universitatea din Paris. Mihaela Costisor a analizat sistemul bancar din Romania, „testand” rezistenta sistemului bancar la o serie de parametri.

Citeste materialul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.