Intre discursuri si realitate e un drum lung. Cineva l-a facut. Ama din Timisoara.

"Am gasit casa - frumusica si in limita noastra de pret. Norocul a fost ca am dat si de un proprietar foarte rabdator pentru ca ceea ce ne astepta a cerut multa rabdare.

1. Asadar primul pas a fost acceptarea dosarului din punct de vedere financiar - adica salariul e suficient de mare. La prima simulare a creditului ne-am incadrat la suma maxima (57.000), dar dupa 1 saptamana, dupa aceeasi simulare (aceeasi banca), aceasta suma a scazut cu cateva mii de euro. Nu ne afecta pentru ca oricum ne incadram in suma de vanzare a casei.

2. Dupa ce partea noastra de dosar a fost acceptata, ne-a chemat la banca impreuna cu proprietarul pentru a da actele. Proprietarul a venit cu o plasa de acte - tot ce avea legat de casa - si cei de la banca au xeroxat totul, dupa principiul "nu se stie de ce avem nevoie!" Si ne-au condus cu zambetul pe buze la usa, asigurand proprietarul ca el mai trebuie doar sa faca o vizita la notar sa semnam antecontractul.

3. Noi am mai platit 450 lei pe un evaluator care a vizitat casa intr-o seara si i-a facut trei poze si asteptam ca dosarul sa treaca de juristul bancii.

4. Juristul bancii insa nu da ok dosarului pentru ca nu are o adeverinta de edificare. Sun proprietarul sa ii cer adeverinta de edificare. El se blocheaza - adeverinta de edificare e actul premergator CF-ului, ea a fost depusa la dosarul de la cadastru si pe baza ei s-a eliberat CF-ul actual (care se afla in dosar).

Pe acelasi blog, un alt utilizator, Bogdan, arata insa partea plina a paharului, povestind experienta sa, care a fost una norocoasa.

  • Am inceput sa cautam casa din momentul in care se zvonea de un program "Prima casa". Dupa mai multe vizionari am gasit apartamentul: 2 camere, semidecomandat, etaj 7/8, arata foarte bine. Proprietarul cerea 60 000 euro pe el... si dupa ceva negocieri de succes, datorate si agentiei imobiliare cu care am negociat comisionul in suma fixa si nu in procente, am ajuns la 52500 euro. Este bine caci acum nu se mai gasesc in zona la pretul la pretul asta oricat de mult ai cauta. Am fost la cateva banci si din ele am ales una care ni s-a parut in regula.
  • Practic, banii pe care ii platesti anual sunt aceeasi la toate bancile; la unele ti se cer comisioane lunare, altele percep la sfarsit de an. La banca ni s-au enumerat toate actele de care aveam nevoie, le-am facut rost si am plecat cu ele la banca. A doua zi dosarul era acceptat de echipa lor de juridic si ne-au dat o lista de evaluatori. Am vorbit cu evaluatorul in aceeasi zi, a doua zi a venit sa il evalueze, a treia zi aveam raportul de evaluare gata.
  • Am dus raportul imediat la banca. Asta fiind vineri. Marti, adica la doua zile dupa weekend, dosarul trecuse de comisia de risc asa ca am fost sa semnan alte acte dupa care dosarul a fost trimis imediat catre Fondul de Garantare. Aici lucrurile dureaza mai mult caci sunt putini oameni se pare. In fine, in decurs de aproape o saptamana dosarul s-a intors victorios.
  • A trebuit facut un act aditional la precontractul incheiat la agentie in care sa se specifice ca s-a platit proprietarului intr-un cont pana la 5% din valoarea casei (avansul de care ai nevoie), 2625 euro in cazul meu, am platit 500 RON taxa de fond, aproximativ 500E intr-un cont reprezentand 3 rate de dobanda si am completat alte acte.
  • Acum dosarul a plecat din nou catre Fondul de Garantare si zilele astea (caci dureaza pana la 15 zile cu totul partea a doua de la Fond) trebuie sa se intoarca cu tot cu contractul de garantare si sa semnan actele. Cam asta a fost. Cei de la banca au fost exemplari (e vorba de o fatuca foarte prompta). Am cunoscut si cazul prezentat de Dan in articol dar a fost in cazul in care oamenii s-au dus la banci care inca nu aveau programul complet functional si atunci trageau de timp (sau nu aveau proceduri). Deci tergiversarea este la fondul de garantare.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.