Banca centrala a Ungariei a coborat, luni, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 8,0%, conform asteptarilor analistilor, potrivit AFP. In urma deciziei de luni a membrilor consiliului de politica monetara, dobanda cheie a atins cel mai redus nivel din ultimele 17 luni.

Scaderea dobanzii vine pe fondul aprecierii forintului in fata monedei europene, euro fiind cotat in ultimele zile in intervalul 270-275 forinti pentru un euro. Luni, banca centrala a Ungariei a cotat un euro la 268,32 forinti.

Presiunile inflationiste raman scazute, in contextul cresterii cu 5% a taxei pe valoare adaugata si a cererii interne reduse. In luna iulie, rata inflatiei a fost de 5,1%, sub estimarile analistilor.

Ungaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza. Problemele economice au determinat guvernul lui Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, iar tara a solicitat un imprumut de 25 de miliarde de dolari de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

Pentru acest an, banca centrala a Ungariei estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,7% si o inflatie de 4,5%, iar pentru 2010 banca se asteapta la o temperare a inflatiei, pana la 4,3%, si la o scadere economica de 0,9%.