Marea Britanie da semne ca va iesi din recesiune, scriu jurnalistii de la Times Online, citand un studiu realizat de Institutul Expertilor Contabili din Anglia si Tara Galilor (ICAEW). Rezultatele cercetarii arata ca, in prezent, se inregistreaza cel mai ridicat nivel al increderii in mediul de afaceri din ultimii doi ani.

Sentimentul de incredere a crescut cu 4,6 procente in al treilea trimestru, de la recordul negativ de -45.3% inregistrat in primele trei luni ale anului. Este cel mai mare salt din 2003 si pana in prezent, potrivit specialistilor. Este pentru prima oara din 2007 cand indicele, ce reprezinta opiniile a 1.000 de angajati din mediul de afaceri, este pozitiv.

Michael Izza, director executiv al ICAEW, a declarat ca studiul "sugereaza ca recesiunea din Marea Britanie a ajuns la final". Politici precum reducerea ratei dobanzii de catre Banca Angliei si scaderea TVA-ului au ajutat companiile sa iasa din perioada maxima a crizei, a precizat el. TVA-ul a fost redus temporar de la 17,5% la 15% la finalul lunii noiembrie a anului trecut, in incercarea de a stimula cheltuielile de consum. Pe de alta parte si companiile s-au ajutat singure, sustine Michael Izza, prin decizia de a scadea preturile si de a reduce personalul.

Directorul executiv al ICAEW a avertizat ca nu trebuie "subestimate" provocarile cu care mediul de afaceri va avea de-a face de aici inainte, adaugand ca "procesul de recuperare este foarte fragil si as indemna factorii de decizie sa nu ia hotarari care i-ar putea deturna de la aceasta traiectorie".

Studiul a aratat ca 41% dintre cei chestionati sunt "mai" increzatori cu privire la perspectivele economice ale afacerilor pe care le conduc, iar 6% sunt "mult mai" increzatori. In topul increderii, pe primul loc se afla sectorul IT, urmat de cel bancar, de finante si de asigurari.