Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dominique Bruynseels, se arata optimist in privinta evolutiei economiei romanesti si considera ca lucrurile se indreapta spre rezultate pozitive. "In Romania au fost aplicate o serie de masuri de stimulare economica, iar daca acestea vor functiona, cred ca, spre sfarsitul anului, rezultatele economice vor fi semnificativ mai bune", a declarat Bruynseels intr-un interviu acordat CNBC.

  • "Din perspectiva macroeconomica, pentru economia Romaniei lucrurile nu pot merge decat spre mai bine, directia nu poate fi decat una ascendenta".
  • "Masurile de stimulare economica aplicate in tarile europene au fost aplicate, de asemenea, si in Romania: FMI a pus la dispozitie un imprumt de 20 de miliarde de euro, CE a oferit de asemenea un credit".
  • "Trebuie doar sa asteptam sa vedem daca acest "tratament" functioneaza si cred ca, la sfarsitul anului - inceputul anului viitor, rezultatele economice vor fi semnificativ mai bune".

Evolutia creditelor neperformante

  • "La nivel individual, se poate observa o imbunatatire, o stabilizare a pietei. Dupa ce banii de la FMI au fost injectati in rezerva valutara a statului, s-a observat o stabilizare a cursului de schimb, si, din aceasta perspectiva, multe indoieli din mintile oamenilor in privinta imprumuturilor au fost spulberate".
  • "In cazul interprinderilor mici si mijlocii, lucrurile sunt mai dificile. Am plecat de la o crestere economica de 7% anul trecut, la un deficit probabil de 8% din PIB in acest an. E o ajustare majora. Masuri de sprijinire si stimulare au fost luate, e nevoie de timp pentru ca acestea sa aiba efect si speram la rezultate pozitive la finalul acestui an - inceputul anului viitor".

Alegerile prezidentiale - o instabilitatea politica va genera si o instabilitate economica?

  • "Cred ca coalitia de guvernamant din Romania se va mentine, cel putin pana la alegerile prezidentiale. Ce se va intampla dupa alegeri, nimeni nu stie, asa ca vom asteptam sa vedem cum decurg lucrurile".

Piata imobiliara

  • "Piata investitiilor imobiliare din Romania se va mai diminua putin, dar in acelasi timp cred ca programul Prima Casa, lansat de Guvern, incepe sa puna piatra de temelie in stabilizarea pietei, in special in sectorul locuintelor mai ieftine, unde preturile vor deveni mai accesibile".

Banca Comerciala Romana, detinuta de banca austriaca Erste, este cel mai mare jucator de pe piata bancara din tara noastra. BCR a anuntat luna aceasta lansarea unui program de emitere de obligatiuni pe termen mediu, in valoare 3 miliarde de euro, prin intermediul caruia va asigura o diversificare a surselor de finantare.