Pentru intregul an 2009 se anticipeaza o contractie a activitatii economice de -8% pana la -8,5%, astfel incat produsul intern brut se estimeaza sa inregistreze o valoare nominala de 497.325,2 milioane lei, se arata in proiectul de rectificare bugetara primit de sindicate de la Guvern. Potrivit proiectului, se propune reducerea veniturilor bugetului de stat pe anul 2009 cu 7.091,0 milioane lei.

In privinta taxei pe valoare adaugata, scaderea va fi 4.237,4 milioane lei, fiind o estimare bazata pe accentuarea diminuarii activitatii pe principalele ramuri ale economiei (in industrie cu 8%, constructii cu 16,9%, sectorul serviciilor cu 6,2%, agricultura cu 12%). De asemenea, incasarile din impozitul pe profit vor scadea cu 443,0 milioane lei, ca urmare a reducerii cifrei de afaceri si diminuarea productivitatii muncii in economie. Statul va incasa si din accize mai putin cu 362,2 milioane lei, ca urmare a scaderii cu 2% a industriei prelucratoare, in principal fabricarea produselor din tutun.

Proiectul mai prevede majorarea cheltuielilor bugetului de stat, pe sold, cu 5.001,3 milioane lei.

Influentele rectificarii la cheltuielile ordonatorilor de credite

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale +5.362,3 milioane lei, in principal, pentru subventiile acordate bugetului asigurarilor sociale de stat.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii +756,5 milioane lei, pe sold, din care suma de 364,9 milioane lei reprezinta subventii pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori si suma de 500,0 milioane lei pentru investitii in infrastructura de transport.

Ministerul Economiei +169,9 milioane lei, pe sold, utilizati, in principal, pentru: asigurarea productiei de apa grea; programul de conservare si inchidere a minelor; Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare pentru plata datoriilor catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat si respectiv, pentru plata datoriilor catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu.

Ministerul Administratiei si Internelor +66,2 milioane lei, cea mai mare parte a sumei se repartizeaza prin Hotarare a Guvernului catre bugetele locale si se utilizeaza exclusiv pentru achitarea obligatiilor restante ale Centralelor Electrice de Termoficare catre bugetul de stat.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti +61,3 milioane lei pentru achitarea integrala a drepturilor salariale pana la sfarsitul anului 2009, precum si pentru cheltuieli de intretinere si functionare in vederea functionarii normale a activitatii instantelor judecatoresti.

Influentele la cheltuielile din fondurile provenite din credite externe se regasesc, in principal, la:

Ministerul Administratiei si Internelor +353,6 milioane lei pentru proiectul ,,Sistemul Integrat de Securitate al frontierei de stat”;

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale -4,5 milioane lei, economii inregistrate in cadrul platilor efectuate din credite externe din proiectul privind dezvoltarea sectorului social finantat dintr-un imprumut BIRD;

Ministerul Sanatatii -2,5 milioane lei, economii inregistrate in cadrul platilor efectuate din credite externe din proiectele combaterea gripei aviare si reforma sectorului sanitar, finantate din imprumuturi BIRD.

UPDATE: 120 de milioane de lei vor fi alocate primariilor pentru plata facturilor la utilitati

In urma rectificarii, aproximativ 120 de milioane de lei vor fi alocate primariilor pentru plata facturilor la utilitati, a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de miercuri. Este vorba de "acele primarii care au probleme cu plata facturilor la utilitati datorate, aceste probleme, de conditiile crizei economice, adica nu au avut incasari la buget astfel incat sa-si poata acoperi cheltuielile elementare de functionare", a precizat Boc.