Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat joi 8,4 miliarde de lei in piata bancara, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 3 septembrie, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8,5% pe an, potrivit NewsIn. La operatiune au participat 19 banci.

Aceasta este prima operatiune de tip repo cu maturitatea redusa pe care banca centrala o realizeaza dupa ce, la inceputul acestei luni, Consiliul de Administratie al BNR a anuntat restrangerea scadentei operatiunilor repo de la o luna la o saptamana.

"Dobanzile au mai coborat dupa licitatia BNR, iar suma injectata a fost destul de mare, pentru ca nici nu mai facusera o astfel de operatiune de destul de mult timp", a declarat Florin Bota, dealerul Bancii Transilvania.

In luna iulie, banca centrala a continuat sa injecteze in piata lichiditati prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 697,7 milioane de lei, dupa ce, in iunie, media zilnica s-a plasat la 748,4 milioane de lei.

Vineri, 28 august, ajunge la scadenta operatiunea de tip repo efectuata pe 29 iulie, cand BNR a injectat in piata 5,5 miliarde de lei.

Dupa licitatia de joi, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) din piata monetara au coborat de la 9,50-10% pe an la circa 8,5% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,99% pe an, peste cel din sedinta anterioara, de 9,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,49% pe an, de la nivelul de miercuri, de 9,56% pe an.