Federal Reserve a realizat un profit de 14 miliarde de dolari prin programele de sute de miliarde de dolari menite sa furnizeze lichiditati sistemului financiar american, de la izbucnirea crizei financiare, in urma cu doi ani, potrivit unor oficiali ai Fed, citati de Financial Times.

Estimarile interne ale bancii centrale se bazeaza pe diferentele dintre dobanzile si taxele facilitatilor de imprumut si profitul care ar fi fost realizat daca intreaga suma era investita in bonuri de Trezorerie pe trei luni.

Banca centrala a castigat aproximativ 19 miliarde de dolari din dobanzile si taxele percepute institutiilor financiare si investitorilor care au apelat la noile facilitati de credit, pentru a obtine mult doritele lichiditati. Veniturile pe care le-ar fi obtinut Fed daca ar fi investit intreaga suma in bonuri de Trezorerie ar fi fost de 5 miliarde de dolari.

Aceste cifre sugereaza posibilitatea ca si alte banci centrale sa obtina profit din masurile de lupta impotriva crizei financiare.

Banca centrala este insa supusa in continuare riscului de a suferi pierderi substantiale, in principal din cauza portofoliului Maiden Lane - active finantate ca parte a planurilor de salvare de la Bear Stearns si AIG.

Fed Reserve a refuzat sa comenteze cifrele publicate de Financial Times.

O serie de politicieni au criticat Fed pentru faptul ca a folosit miliarde de dolari din banii publici pentru sprijinirea pietelor financiare si pentru sustinerea unor grupuri precum AIG sau Bear. Balanta contabila a Fed s-a 'umflat' de la 800 miliarde dolari in 2007 la aproximativ 2.000 miliarde dolari.