Romania are o capacitate institutionala sub cea a multor tari din Europa Centrala si de Est, avand calificative similare celor din Surinam sau Brazilia. Totusi, institutiile statului isi pot imbunatati activitatea datorita aderarii la UE si sprijinului financiar aferent, considera Moody's, citata de NewsIn.

Intr-un raport publicat miercuri, agentia de rating acorda institutiilor romanesti un calificativ mediu, datorita aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Moody's a luat in calcul, in stabilirea calificativului pentru institutii, indicatori stabiliti de Banca Mondiala, respectiv "eficienta guvernamentala" si "statul de drept", carora le-a adaugat parametri proprii.

Romania a obtinut un calificativ de 31 din 100 la indicatorul eficienta guvernamentala si 43 din 100 in ce priveste "domnia legii", ceea ce denota ca institutiile au un nivel scazut fata de stadiul de dezvoltare economica al tarii, precizeaza agentia.

"Tari care au obtinut calificative similare din partea Bancii Mondiale sunt Surinam, Maroc, Columbia si Brazilia. Multe alte tari din Europa Centrala si de Est au calificative mult mai bune decat Romania, precum Polonia (in jur de 55 la ambii indicatori), Slovacia (circa 60) sau Turcia (47)", se spune in raportul Moody's.

"De fapt, doar cateva tari din Balcanii de Vest (Albania si Bosnia-Hertegovina) si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au calificative mai slabe privind institutiile", se mai arata in raport.