Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a indemnat vineri guvernele sa "formuleze" strategii clare pentru iesirea din criza, pentru a nu submina recuperarea economica ce se contureaza. A avertizat, totodata, ca reforma reglementarii financiare internationale nu avanseaza suficient de repede, scrie AFP.

"Economia mondiala pare sa fie, in sfarsit, pe cale sa depaseasca cea mai grava recesiune pe care am cunoscut-o", a afirmat directorul Fondului Monetar International, intr-un discurs sustinut la Berlin. Strauss-Kahn a subliniat ca recuperarea trebuie sa fie "relativ lenta", evocand riscul unei "recuperari fara locuri de munca".

"A venit momentul ca liderii sa-si dezvolte propriile strategii de iesire din criza, pentru ca daca nu reusesc sa clarifice si sa-si formuleze planurile, risca sa submineze increderea si chiar procesul de recuperare", a sustinut acesta. "Oprirea prea devreme a recuperarii este in sine un risc real", a precizat presedintele Fondului.

Nu trebuie trecuta cu vederea nici "cresterea numarului de intarzieri la plati (in ceea ce priveste imprumuturile), ceea ce arata ca bancile raman sub tensiune si ca evolutia sectorului comercial este o sursa de ingrijorare". In ceea ce priveste dosarul sensibil al salariilor din sistemul bancar, presedintele FMI si-a exprimat ingrijorarea "ca mentalitatea «sa actionam ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat» poate sa impiedice inregistrarea unui progres real".