Nu mai calatoriti in SUA, vindeti orice actiuni sau titluri de valoare pe care le aveti legate de moneda americana sau mai pe sleau, nu mai investiti in Statele Unite. Acesta e apelul publicat pe site-ul oficial al Wegelin & Co (o banca cu active de 16 miliarde euro), apel inca nemaintalnit in lumea finantelor “de sus”, desi raceala relatiilor elvetiano-americane este evidenta.

Neoficial, se stia de recomandarile bancherilor din Tara Cantoanelor, care sugerau clientilor sa taie orice legaturi ar avea cu SUA, insa nimeni nu a indraznit sa publice un text ca “Adio, America”.

Pana si presedintele Asociatiei Bancherilor Privati, Konrad Hummler, un foarte bun diplomat, a recunoscut ca el personal impartaseste punctul de vedere al Wegelin,declarand ca asistam la o agresivitate puternica a finantelor SUA si ca isi va revizui sansele de a mai vizita in graba SUA.

Un razboi tacit intre bancile elvetiene si SUA a inceput. Elvetia, la fel ca multe alte economii, vor sa pedepseasca economia SUA pentru afacerea “paradisurilor fiscale”. Libiei i s-a pus pata pe Elvetia. Elvetiei i s-a pus pata pe SUA. SUA si Libia sunt dusmani traditionali. Ce va iesi de aici?

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.