Romania a urcat patru locuri in clasamentul global al competitivitatii comparativ cu anul trecut, aflandu-se pe locul 63 din133 de tari participante in cadrul raportului global al competitivitatii 2009 – 2010, realizat de Forumul Economic Mondial, potrivit Grupului de Economie Aplicata (GEA), partenerul institutiei in Romania. Desi imbunatatirea la nivelul punctajului este nesemnificativa, totusi, fata de raportul anterior, cand Romania era pe penultimul loc in UE, anul acesta trei tari membre sint mai putin competitive (Letonia, Grecia si Bulgaria).

"La data realizarii raportului, care se bazeaza pe date statistice din 2008 si pe un sondaj in randul managerilor in primavara anului 2009, cel putin Letonia era mai puternic afectata de criza decat Romania", precizeaza GEA.

Romania, pe ultimul loc in UE la infrastructura, sanatate si educatie de baza si pregatire tehnologica

Potrivit GEA, imbunatatirea la nivelul punctajului obtinut de Romania este nesemnificativa - 4,11 fata de 4,1 (pe o scara de la 1 - cel mai slab, la 7 – cel mai bun).

Cel mai slab punctaj (2,67) a fost obtinut la capitolul infrastructura, Romania ocupind in acest caz pozitia 110 (comparativ cu 105 anul trecut) si situandu-se pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Si la indicatorii “Sanatate si educatie de baza” si “Pregatirea tehnologica” tara noastra are cel mai mic punctaj dintre tarile membre.

Alte puncte slabe sunt “Educatia superioara si trainingul” si “Sofisticarea afacerilor”, unde, dintre tarile UE, numai Bulgaria se afla pe o pozitie inferioara.

Romania, apreciata pentru gradul de sofisticare a pietei financiare si marimea pietei

In schimb, Romania devanseaza tari precum Grecia, Portugalia sau Italia, situandu-se pe locul 75 din punctul de vedere al stabilitatii macroeconomice, insa este depasita de Bulgaria (locul 45). Unul dintre cele mai bune punctaje a fost primit pentru gradul de sofisticare a pietei financiare, locul 56 pe care se afla tara noastra pozitionand-o deasupra unor tari precum Grecia, Italia sau Letonia.

Cel mai bun loc in clasament (41) este obtinut la capitolul “Marimea Pietei”, insa Romania pierde puncte in ceea ce priveste eficienta pietei bunurilor (locul 61, totusi in fata Bulgariei, Ungariei sau Italiei) si eficienta pietei muncii (locul 79, nivel net superior Italiei – 117, Greciei – 116 sau Portugaliei – 103).

Pe primul loc in noul clasament al competitivitatii globale s-a situat Elvetia, devansand traditionala ocupanta, Statele Unite ale Americii. Aceasta este pe locul al doilea, fiind urmata de Singapore, Suedia si Danemarca.