Romania a pierdut in acest an zece pozitii in clasamentul mondial privind usurinta de face afaceri, ajungand pana pe locul 55 din 183, dupa ce a progresat la un singur criteriu si a inrautatit situatia la alte 3, potrivit raportului "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" al Bancii Mondiale, citat de NewsIn. In raportul de anul trecut, Romania se situa pe locul 45 in randul economiilor analizate.

Banca Mondiala a luat in calcul zece criterii la realizarea acestui raport: inceperea unei afaceri, primirea unei autorizatii de constructie, angajarea lucratorilor, inregistrarea proprietatii, obtinerea de credite, protectia investitorilor, plata taxelor, comertul exterior, masuri de respectare a contractelor si incheierea unei afaceri. Raportul acopera perioada iunie 2008-iunie 2009.

"Romania a crescut costul pentru procedurile de insolventa, cerand ca 1,5% din totalul recuperat cu fiecare asemenea procedura sa fie transferat catre un fond care ramburseaza cheltuielile administratorilor insolventei, cand debitorii nu au active. De asemenea, au crescut costurile pentru autorizatiile de constructie, ca urmare a introducerii unei taxe noi de 0,5% din valoarea proiectului. In plus, taxele pe forta de munca au sporit. Timpul pentru inregistrarea proprietatii a fost redus, prin introducerea unor proceduri noi in registrul proprietatii si cadastru", se arata in raport.

Romania a coborat astfel pe locul 55, mult dupa Bulgaria (44), dar inaintea altor state membre UE precum Spania (62), Luxemburg (64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) si Grecia (109). Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in acest clasament, iar Republica Centrafricana a ramas pe ultimul loc.

Raportul "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" arata ca 131 de economii au implementat 287 de reforme pentru a simplifica procesul de demarare a afacerilor, cu 20% mai multe decat in anul anterior. Reformele au vizat simplificarea procesului de incepere a unei afaceri si a reglementarilor referitoare la import si export, diminuarea taxelor si imbunatatirea sistemelor de informatii despre credite.

Firmele pot demara o afacere in Romania in 10 zile

Romanii trebuie in general sa indeplineasca sase proceduri pentru a incepe o afacere, la fel ca cipriotii, italienii, luxemburghezii, olandezi, polonezi, portughezi, slovaci si britanici.

O afacere poate fi demarata in Romania in 10 zile, la fel ca in Olanda si Italia. In Belgia si Ungaria e nevoie de doar 4 zile, in timp ce in Spania sunt necesare 47 de zile.

Costurile pentru inceperea unei afaceri se cifreaza la 2,9% din venitul national pe locuitor in Romania. Danemarca si Slovenia au cele mai mici costuri pentru deschiderea unei afaceri (0%), in schimb, polonezii si italienii trebuie sa plateasca 17,9% din venitul national pe locuitor in acelasi scop.

Reprezentantii firmelor din Romania folosesc 202 ore pe an pentru a plati taxele

O companie mica sau medie din Romania trebuie sa faca 113 plati pe an pentru taxele pe care le are de achitat statului, nivel maxim al platilor de efectuat in interiorul Uniunii Europene. In Suedia, o companie trebuie sa faca doar 2 plati pe an in acelasi scop.

Pentru a achita taxele, firmele romanesti folosesc 202 ore pe an, fata de 59 ore pe an in Luxemburg sau 616 ore in Bulgaria. Taxele totale se ridica la 44,6% din profit in Romania, comparativ cu 20,9% din profit in Luxemburg sau la 68,4% din profit in Italia.