"Am aflat anul acesta ca in China, cat este ea de comunista, nu exista sistem public de

pensii. Prin urmare, se economiseste in disperare", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Lazea, economist sef al BNR, la finalul simpozionului 'Aspecte ale procesului de economisire in Romania'. Prin urmare, factorii economici, cei institutionali si psihologici 'lucreaza' in defavoarea economisirii, cel mai bun lucru pe care statul il poate face este sa nu mai dea asigurari pensionarilor sau celor care urmeaza sa se pensioneze, cum ca totul va fi cald si bine".

Motivul pentru care tarile sud-est asiatice economisesc peste 30% din PIB este acela ca nu exista nicio garantie din partea statului in ceea ce priveste pensiile. Am aflat cu stupoare anul acesta ca in China nu exista sistem public de pensii", a declarat Lazea pentru HotNews.ro

Potrivit acestuia, trebuie sa fim constienti ca, in Romania, motivul economisirii pentru pensii este pe ultimul loc, cu un procent de circa 1%.

"Si atunci trebuie pus in context: cand o serie intreaga de factori, fie economici, fie institutionali, descurajeaza economisirea, si acestora nu ai ce sa le faci - o inflatie, care pe termen lung are tendinta de scadere, un curs care pe termen lung are tendinta de apreciere, locuinte care pe termen lung au tendinta de a se scumpi - atunci singurul lucru care poate fi facut pentru a incuraja economisirea este aceasta incertitudine pe care statul trebuie sa o mentina in ce priveste drepturile pensionabililor.

Fie vorba intre noi, pensionarii nu sunt cei mai saraci, statisticile arata ca familiile monoparentale sunt cele mai sarace, ca dovada, pensionarii reusesc sa economiseasca", a mai spus Lazea.