Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a facut miercuri apel la guvernantii europeni sa pregateasca masuri de reducere a deficitelor, sustinand ca acestea sunt vitale pentru reluarea sustinuta a cresterii economice, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Totodata, el a repetat ca inca nu este momentul pentru a anunta incheierea crizei.

"Voi repeta ceea ce am declarat in cadrul summitului G20: nu este inca momentul sa anuntam incheierea crizei. In acelasi timp, este foarte important sa fim convingatori in ceea ce priveste calea aleasa pentru a reveni la o situatie normala si viabila a finantelor publice", a spus Jean-Claude Trichet, dupa o intrevedere cu presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Ministrii de finante din cadrul G20, grupul marilor tari industrializate si emergente ale lumii, au decis la sfarsitul saptamanii trecute sa "continue sa puna in aplicare planurile de relansare, pana ce revenirea economiei este asigurata".

Acestia au anuntat, totodata, ca doresc "un proces transparent si credibil de eliminare a acestor masuri", odata ce cresterea se va consolida. Ministrii s-au angajat sa dezvolte strategii "cooperative si coordonate" de iesire din criza si de reducere a deficitelor, ce vor varia de la tara la tara.