Modelul despre care pana nu de mult credeam ca trebuie urmat de toata lumea va trebui regandit, a declarat joi Walter Isaacson, presedinte si CEO al Aspen Institute si fost presedinte si CEO al CNN, in deschiderea dezbaterii "20 de ani in urma - 20 de ani ce vor urma: etape si perspective pentru Europa Centrala si de Est" organizata de Aspen Institute. Acesta a mai precizat ca, de fapt, trebuie regandite toate institutiile, printre care si NATO.

"Trebuie sa ne ragandim toate institutiile. In mod clar, NATO trebuie regandit. Nu este clar daca a fost gandit pentru misiuni in Afganistan, insa eu nu cred ca aceasta era misiunea sa. Cred ca avem nevoie de o alta alianta defensiva", a declarat Walter Isaacson. De asemenea, el a mai precizat ca si relatiile transatlantice trebuie regandite.

La randul sau, Mircea Geoana, presedintele Aspen Romania, a precizat ca in acest moment asistam la un asediu asupra suprematiei vestului restabilindu-se o noua ordine mondiala. Acesta a mai afirmat ca venirea Chinei si a altor puteri emergente in prim-planul politicii globale si reaparitia Rusiei ca jucator activ si uneori agresiv in regiune reprezinta, in mod evident, o noua provocare.

"Ordinea mondiala este sub asediu si chiar si modelul de dezvoltare este sub asediu si sub un mare semn de intrebare. Un nou model economic si social trebuie gasit. Insasi institutiile din care facem parte sunt astazi sub un proces de regandire", a afirmat Mircea Geoana.

Presedintele Aspen Romania a mai spus ca timp de 20 de ani a crezut ca integrarea in NATO si apoi in UE reprezinta panaceul pentru dezvoltare, prosperitate si pentru reducerea decalajelor fata de Occident. "Trebuie sa spun ca ne-am inselat. Cand Uniunea Europeana, Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala acorda ajutor unei tari emergente ne invata o lectie dura: fara o economie puternica suntem condamnati sa fim vulnerabili, fara o economie competitiva suntem condamnati sa fim periferici".