Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sanctionat ING Bank Romania si MKB Romexterra Bank cu avertisment scris pentru neparticiparea la subscriptia publica de titluri de stat organizata in data de 14 august, potrivit unui Ordin publicat joi in Monitorul Oficial. Conform Ordinului BNR, cele doua banci au fost sanctionate pentru nerespectarea Regulamentului BNR nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de BNR.

Acest Regulament arata, la articolul 6, ca dealerii primari sunt obligati sa "depuna oferte de cumparare in nume propriu si/sau in numele clientilor intr-un cuantum de minimum 10% din valoarea anuntata pentru fiecare serie, conform prospectului de emisiune". Articolul 21 din acelasi document mentioneaza ca "dealerii primari trebuie sa depuna oferte de cumparare in contul lor si in cel al clientilor lor pana la subscrierea integrala a emisiunii sau pana la ora 12:00 a ultimei zile din perioada de subscriere, daca nu se specifica altfel in documentele de lansare a emisiunii".

In cazul nerespectarii de catre dealerii primari a prevederilor Regulamentului BNR privind piata primara a titlurilor de stat, banca centrala va aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile articolului 57 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei. Conform articolului mentionat, sanctiunile pe care guvernatorul, prim-viceguvernatorul si viceguvernatorii le pot aplica sunt avertismentul scris, amenda cuprinsa intre cinci milioane de lei si 50 milioane de lei, suspendarea partiala sau totala, pe un termen de pana la 90 de zile, a autorizatiei acordate de BNR, precum si retragerea autorizatiei acordate de banca centrala.

Cele doua banci pot contesta aceasta sanctiune la Consiliul de administratie al BNR sau la Curtea de Apel Bucuresti in termen de 15 zile de la data comunicarii sactiunii.

In data de 14 august, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, in valoare de 447 milioane de euro, la o dobanda de 5,25% pe an, potrivit NewsIn.

Dealerii primari ai acestei licitatii au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.