ING si-a revizuit prognoza de inflatie pentru finalul lui 2009, de la 5,7% la 4,8%, in conditiile in care analistii estimeaza ca BNR ar putea cobori dobanda cheie la 7,5%-7,75% pana la sfarsitul acestui an, potrivit NewsIn care citeaza un raport al ING.

"Luand in calcul eroarea semnificativa pe care am facut-o in estimarea privind inflatia pe august si faptul ca se pare ca impactul favorabil al preturilor la alimente ar putea continua si in septembrie, am decis sa ne revizuim prognoza pentru finalul anului", se arata in raportul ING.

Cu toate acestea, analistii ING estimeaza inca riscuri semnificative pana la finalul anului si sustin ca tendinta dezinflationista este sustinuta in principal de factori temporari si nu de restrangerea cererii, ceea ce ar putea duce la ratarea tintei de inflatie.

"In acelasi timp, admitem ca, in conditiile ultimelor date pe inflatie, sansele ca sa coboare sub 4,5% la sfarsitul lui 2009 au crescut semnificativ", mentioneaza raportul.

Pentru luna octombrie, ING mizeaza pe o inflatie anuala de 4,4%, fata de 4,9% anterior, "ceea ce inseamna ca BNR ar putea fi tentata sa reduca dobanda cheie cu 50 de puncte de baza si la sedinta de politica monetara din noiembrie - in prezent mizam pe o taiere cu 50 de puncte de baza pe 29 septembrie si cu 25 puncte de baza pe 3 noiembrie".

Rata anuala a inflatiei a coborat in august la 4,96%, sub asteptari, iar fata de iulie preturile de consum au scazut cu 0,19%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.