Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Englezii, mai saraci cu aproape o mie de miliarde de euro. Si o comparatie cu Romania

de Cristian Orgonas     khris
Sâmbătă, 12 septembrie 2009, 10:20 Economie | Finanţe & Bănci

Conform unor date publicate de banca Halifax si citate de BBC, averea neta totala a cetatenilor Marii Britanii a scazut anul trecut de la 6.736 miliarde lire sterline (7.712 mld euro) la 5.921 miliarde lire(6.790 mld euro), aceasta fiind prima scadere inregistrata din 2001 incoace, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Pierderea a fost generata atat de scaderea preturilor pe piata imobiliara, cat si de scaderea preturilor actiunilor si activelor fondurilor de pensii.

Astfel, averea imobiliara a populatiei (valoarea imobilelor detinute) s-a redus cu 9%, de la 4.077 mld la 3.693 mld lire, insa in acelasi timp, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 3% ajungand la 1.225 miliarde, ceea ce face ca averea imobiliara neta (home equity) sa fie de 2.468 miliarde.

Valoarea averii financiare a populatiei (fonduri de pensii, actiuni, asigurari de viata etc) a scazut cu 9% ajungand la 3.687 mld lire, insa daca scadem soldul creditelor de nevoi personale si al cardurilor de credit detinute de populatie, respectiv 234 miliarde, ajungem la o valoare a averii financiare nete de 3.453 miliarde lire.

Acum, daca vom compara averea neta a cetatenilor cu PIB-ul Marii Britanii, vedem ca raportul este de 3,7/1, ceea ce inseamna ca fiecare cetatean detine active nete in valoare de aproape 110.000 lire, in timp ce produsul intern brut pe cap de locuitor este de aproximativ 30.000 lire.

In Romania, la un PIB pe 2008 de 135 miliarde euro, averea neta a populatiei a fost anul trecut de 265 miliarde, ceea ce inseamna un raport de 2/1, aproape la jumatate fata de UK.

Mai mult, daca in cazul Marii Britanii, averea imobiliara reprezinta 42% din totalul averii nete, iar averea financiara 58%, in cazul nostru, averea imobiliara inseamna aproape 80%, ceea ce inseamna ca imobilul in care locuieste este de departe cel mai de pret bun al romanului.

Citeste restul articolului si comenteaza pe khris, un 'blog cu atitudine'.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


1654 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri