Aproximativ 1.300 de participanti s-au reunit la finalul acestei saptamani in nord-estul Chinei, la Forumul economic mondial "Davos de vara". Tema principala a discutiilor: stimularea cresterii economice, avand in vedere persistenta dezechilibrelor in cele doua mari puteri - SUA si China, transmite AFP. Iar una dintre solutiile evidentiate in cadrul summitului a fost "potentialul comercial al schimbarilor climatice".

"Economia verde", noile tehnologii, posturi si locuri de munca ce ar putea fi create in acest domeniu, investitiile pe care le-ar putea atrage - au fost principalul subiect de dezbatere. Potrivit unui raport al "China Greentech Initiative", publicat in timpul summitului, la initiativa a 80 de companii de servicii si din tehnologie, numai in China "marimea potentialei piete de solutii tehnologice ecologice ar putea ajunge intre 500 si 1.000 de miliarde de dolari pe an", adica aproximativ "15% din produsul intern brut estimat in China in 2013".

"Combinarea unei cresteri economice continue, a capacitatilor tehnologice si de productie, precum si preocuparile clare ale guvernului in ceea ce priveste schimbarea climatica si alte amenintari de mediu - creeaza o adevarata dinamica in sectorul tehnologiilor ecologice", a declarat Richard Gledhill, responsabil pentru schimbarea climatica din partea PricewaterhouseCoopers, care a supravegheat echipele de cercetare de la summit.