Banii pe care romanii care muncesc in strainatate i-au trimis acasa s-au imputinat la jumatate in primul semestru al anului 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. "Aceasta scadere reflecta si faptul ca a fost o recesiune destul de puternica in tarile in care ei lucreaza. Ne asteptam ca va fi si mai mult", a spus pentru EurActiv.ro Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR.

"Din moment ce, pana acum, (banii remisi de romanii din strainatate, n.r) s-au dovedit o componenta robusta in contul curent, ma astept ca odata cu reluarea cresterii economice in UE sa isi reia si ei rolul", a adaugat Croitoru.

Sumele trimise acasa de romanii care muncesc in Italia si Spania au insumat, in primul semestru al acestui an, aproximativ 1.220 milioane de euro, in scadere cu 42,9% fata de semestrul intai al anului 2008, din care:

  • 695 milioane de euro din Italia, in scadere cu 40,9%;
  • 525 milioane de euro din Spania, in scadere cu 45,5%.

Conform datelor BNR, in perioada ianuarie-iulie 2009, valoarea totala a remiterilor din strainatate a fost de circa 2 miliarde de euro, comparativ cu circa 3,5 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut.