In ceea ce priveste economia romaneasca, sunt putine lucruri mai disputate decat valoarea corecta pe care ar trebui sa o aiba leul comparativ cu euro. Toti isi dau cu parerea: banci, specialisti, analisti, oameni de afaceri sau cunoscatori ai fenomenului numit curs valutar, insa pana in acest moment, in afara de pareri, nu am vazut nimic.

Nu tu date concrete, nu tu calcule, nu tu rezultate pe baza carora sa tragem niste concluzii. Care sunt argumentele celor care sustin ca deprecierea este inevitabila, iar cursul normal ar trebui sa fie 4.5, 4.8 sau 5 lei:

-avem o economie subreda. Ok, si? Ce inseamna “economie subreda” si cat este de subreda in comparatie cu economiile din zona euro?

- avem deficite structurale mari. Cat de mari sunt si care este diferenta dintre Romania si tarile membre ale zonei euro?

- au scazut intrarile de capital. Comparativ cu primele 7 luni ale anului trecut, investitiile straine si transferurile muncitorilor romani din strainatate au scazut cu aproximativ 4 miliarde de euro, insa in acelasi timp, deficitul comercial a scazut cu aproape 7 miliarde de euro, deci cel putin din acest punct de vedere, presiunea pe leu este mai mica decat a fost anul trecut. Si atunci, ce efect negativ are scaderea fluxurilor de capital?

- BNR printeaza bani pentru a acoperi deficitele. Ok, inteleg logica, dar pe ce ne bazam cand sustinem asta? De unde stim ca BCE nu printeaza la randul sau bani?

- a analizat cineva diferentele de dobanda, de productivitate si de inflatie intre Romania si zona Euro si modul in care aceste diferente influenteaza cursul leului?

- a pus cineva toate aceste informatii intr-un raport pe care sa il dea publicitatii, sa vedem si noi cum stam?

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.