Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cheltuit circa 4,5 miliarde de euro pentru stabilizarea cursului de schimb leu/euro in perioada septembrie 2008- septembrie 2009, un cost semnificativ dar necesar pentru stabilitatea financiara si regularizarea inflatiei, se arata intr-o analiza ING Bank citata de Mediafax. Analistii bancii arata ca suma nu indica o pozitie slaba a leului, deoarece banca centrala dispune de rezerve importante de valuta, iar piata valutara romaneasca are o anvergura relativ restransa comparativ cu alte piete din regiune.

"Banca centrala are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru cativa ani de acum inainte, daca doreste, in special daca tinem cont de piata valutara mica din Romania (un volum mediu lunar de numai 4 miliarde de euro in acest an, fata de 13 miliarde de euro in Ungaria, respectiv 21 miliarde de euro in Polonia) si de imbunatatirea sentimentului din pietele financiare la nivel global, care sugereaza ca nu trebuie asteptate presiuni negative puternice asupra leului, precum cele din octombrie 2008 si de la inceputul lui 2009", se arata intr-o analiza ING.

Totodata, analistii ING arata ca presiunile negative asupra monedei nationale au fost mai slabe pentru Romania decat pentru Ungaria, unde a fost inregistrata, in luna octombrie a anului trecut, cea mai accentauta crestere a volumelor tranzactionate dintre cele trei tari analizate. In plus, piata monetara romaneasca a avut cea mai puternica scadere a volumelor tranzactionate in luna august a acestui an, de 60%, fata de 20% in Ungaria si 2% in Polonia.

"Aceste evolutii pot sugera doua lucruri: pe de o parte, pe piata valutara spot a Romaniei ar putea avea loc mult mai putine tranzactii cu caracter speculativ; pe de alta parte, miscarile de curs de dupa octombrie 2008 ar putea sa fi fost dictate de fluxuri legate de comertul extern si de administrarea datoriei externe", considera analistii bancii.