Pe langa criza internationala care a determinat o lipsa temporara de lichiditati, criza neaosa romaneasca are specificitatea ei. Raspunsul la intrebarea "De ce nu se dau credite" nu este chiar cel intuitiv.

Am discutat mai voalat in articolele trecute, dar merita spus mai clar: in Romania cererea de credit este in scadere si nu-si va reveni ceva timp. Dan Pascariu, din Ziarul Financiar:

"Nu este adevarat ca bancile au oprit creditarea, companiile fiind de fapt cele care si-au redus cererea de credite, ca urmare a comenzilor in scadere."

Dobanzile la credite scad, dar soldul creditelor nu creste. Programul "Prima Casa" este o exceptie, datorita garantiilor publice.

Atat populatia cat si firmele au o problema. Activele romanesti se ieftinesc si pe buna dreptate. Insa activele romanesti supraevaluate au fost cele care au generat explozia creditului.

Odata cu revenirea preturilor la realitate, activele isi pierd din valoare, dar datoriile catre banci raman constante. In aceste conditii, singura posibilitate de echilibrare a bilantului este reducerea datoriilor. De aici, cererea scazuta de credite.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.