Intotdeauna mi-am inchipuit ca jucatorii la bursa sunt oameni destepti. Nu oricine poate face o analiza a pietelor, a companiilor, ca sa vada unde ar fi bine de investit si de ce actiuni trebuie sa te feresti. Cand i-am auzit pe unii ca s-au imprumutat de la banci ca sa intre pe bursa, mi-am zis in prima faza ca-s tampiti pur si simplu, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Am intalnit oameni foarte destepti care au investit pe bursa, au castigat si acum s-au retras. Mai tin un pachet nesemnificativ pana cand pietele isi vor reveni. Am intalnit si oameni care sunt pe bursa cu cate 20.000 de euro si care asteapta la fel, revenirea BVB. Ultima categorie a investit pe Bursa un excedent din economii, ca sa zic asa. Dupa ce si-au luat casa, masina, au mai pus ceva deoparte pentru zile negre, si-au zis sa riste 10 sau 20 de mii de euro “sa vada ce-i ala risc”, vorba unui amic.

Dar cat de prost sa fii ca sa te imprumuti de la banci ca sa joci la Bursa? Si culmea, sa faci creditul si in 2008?

Stiu doi oameni care au facut asta si care acuma regreta infinit. Unul m-a intrebat inainte daca sa se imprumute ca sa joace pe BVB. I-am zis clar nu, toate calculele si graficele pe care mi le-a aratat ca sa ma convinga ce mare business face, lasandu-ma rece.

Pe bursa nu joci cu bani din banca prostule, i-am zis. Ca fereasca Mnezeu…ti-o iei din riscul de curs, din ala de dobanda si nu-i momentul acum sa bagi pe bursa decat daca ai exces de lichiditate si ai vreme sa astepti 3-4 ani fara sa te mai gandesti la banii aia.

Amicul, nu si nu. Ca el joaca si ca stie sa faca analize, ca investeste cu succes banii. Un prost. Fireste, nici azi nu accepta ca a gresit. Plateste o rata la credit de circa 370 de euro. Banii “investiti cu succes” sunt la jumatate din valoare. Da` el continua sa fie optimist. O sa-si revina, sa vezi c-o sa-si revina, imi repeta ca un tonomat.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Popa.