Jumatate din suma care reprezinta transa a doua din imprumutul acordat de Fondul Monetar International se va duce la Banca Nationala a Romaniei, iar celalata jumatate va ajunge la Trezorerie, a declarat premierul Emil Boc. La randul sau, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a spus ca banii vor ajunge in Romania in maxim 24 ore.

Banii de la Trezorerie vor fi folositi pentru acoperirea unei parti din deficitul bugetar. Practic, beneficiarul acestor bani este Ministerul Finantelor. FMI a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din PIB in acest an, fata de nivelul stabilit initial, de 4,6%.

A treia transa va fi impartita in acelasi mod ca si cea de-a doua transa, a precizat Boc. A treia transa, de aproximativ 1,5 miliarde euro, ar urma sa fie acordata in luna decembrie. In mai, Romania a primit prima transa, de circa 5 miliarde euro.

Gheorghe Pogea sustine ca statul "se va imprumuta mai putin" din alte parti, in urma primirii banilor de la FMI, acesta fiind un avantaj. "Obtinem aceste sume pe o perioada mai lunga de timp, la dobanzi mult mai avantajoase", a spus Pogea. Acesta a precizat ca Ministerul Finantelor va primi din transele doi si trei, circa 1,7 miliarde de euro. Imprumutul are o maturitate de 5 ani si o garantie de 3 ani.

Membrii Cabinetului Boc s-au reunit, intr-o sedinta de Guvern, pentru a adopta un memorandum privind conditiile tehnice ale imprumutul acordat de FMI, astfel incat cea de-a doua transa sa poata ajunge in Romania cat mai rapid. Boardul executiv al FMI a aprobat, luni, acordarea celei de-a doua transe din imprumut, in valoare de 1,85 de miliarde de euro.

Guvernul a mai adoptat si o Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea aranjamentului stand-by Romania-FMI convenit prin scrisoarea de intentie din 24 aprilie si completat prin scrisoarea suplimentara de intentie din 8 septembrie.

Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.