Fondul Monetar International va astepta semne clare de redresare economica inainte de a impune masuri de austeritate tarilor care au cerut imprumuturi iar dupa trecerea crizei se va opta pentru masuri pe termen mediu si nu pentru cele imediate, se arata intr-o analiza Reuters.

Decat sa ceara prea mult cum a facut in timpul crizei asiatice, FMI prefera in momentul de fata sa sustina dezvoltarea economica, dand o importanta mai redusa masurilor de austeritate.

Dupa un deceniu in care actiunile institutiei au fost reduse ca relevanta, FMI a inceput sa iasa in evidenta anul trecut, acordand imprumuturi mai multor state est-europene care se aflau in pragul colapsului, printre care Letonia, Ungaria, Romania, Serbia si Ucraina.

Economiile majoritatii statelor din Europa de Est ar putea sa scada cu cel putin 6% in acest an, si cu pana la 18% in cazul Letoniei.

"Suntem foarte prudenti in a trambita sfarsitul crizei economice... Decizia apartine fiecarui stat in parte si conditiile difera de la un stat la altul", a declarat directorul departamentului pentru Europa al FMI, Marek Belka.