Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Vin banii de la FMI. Jumatate din suma va ajunge la BNR, jumatate la Trezorerie

Vin banii de la Fondul Monetar International. Jumatate din suma care reprezinta transa a doua din imprumutul acordat de FMI va ajunge la Banca Nationala a Romaniei, iar celalta jumatate va ajunge la Trezorerie, a declarat premierul Emil Boc.

Banii de la Trezorerie vor fi folositi pentru acoperirea unei parti din deficitul bugetar. Practic, beneficiarul acestor bani este Ministerul Finantelor. FMI a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din PIB in acest an, fata de nivelul stabilit initial, de 4,6%.

A treia transa, de aproximativ 1,5 miliarde euro, ar urma sa fie acordata in luna decembrie. In mai, Romania a primit prima transa, de circa 5 miliarde euro.

Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, urmand sa ajunga la aproape 20 de miliarde de euro.

FMI sustine dezvoltarea economica si reduce importanta masurilor de austeritate

FMI schimba strategia. Fondul Monetar International va astepta semne clare de redresare economica inainte de a impune masuri de austeritate tarilor care au cerut imprumuturi. In plus, dupa iesirea din criza se va opta pentru masuri pe termen mediu si nu pentru cele imediate.

După un deceniu în care acţiunile instituţiei au fost reduse ca relevanţă, FMI a început să iasă în evidenţă anul trecut, acordând împrumuturi mai multor state est-europene, printre care Letonia, Ungaria, România, Serbia şi Ucraina.

Economiile majorităţii statelor din Europa de Est ar putea să scadă cu cel puţin 6% în acest an, şi cu până la 18% în cazul Letoniei.

Patriciu şi un asociat au preluat 91,22% din Banca Populară din Georgia

Omul de afaceri Dinu Patriciu şi fostul premier georgian Lado Gurgenidze au cumpărat peste 91,00% din acţiunile Băncii Populare din Georgia, prin intermediul companiei Liberty Investments. Valoarea tranzacţiei se ridica la 15 milioane de dolari.

Banca Populara din Georgia este prima investitie a fondului Liberty, care este in procesul de achizitionare a 60% din Fairwind Securities, o societate de brokeraj detinuta de Dinu Patriciu prin Rompetrol Holding.

Banca Populară a Georgiei a fost înfiinţată în octombrie 2002 şi are în prezent o reţea de 211 sucursale în întreaga ţară.

Datoria publica a Romaniei a crescut cu 26,5% in primele sapte luni, la 138,83 miliarde lei

Datoria publica a Romaniei a crescut cu 26,5% in primele sapte luni ale acestui an, ajungand la 138,83 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Aceasta reprezinta 27,92% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru acest an la 497,32 miliarde de lei.

La sfarsitul anului trecut, datoria publica era de 109,75 miliarde lei, reprezentand 21,78% din PIB.

Calea Victoriei - record european la scaderea chiriilor

Bucurestiul detine recordul european in ceea ce priveste scaderea chiriilor - pretul platit pentru un metru patrat de spatiu comercial a scazut pe Calea Victoriei cu 48,1%. 5th Avenue, celebrul bulevard din New York, si-a conservat, pentru al optulea an consecutiv, titlul de cea mai scumpa artera comerciala a lumii, devansand Causeway din Hong Kong si Champs-Elysees din Paris.

La final iata si principalele evenimente economice ale zilei

Ministrul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, sustine o conferinţă de presă la ora 11.00

La ora 15.00 va avea loc Conferinţa de Risc de Ţară 2009 organizată de Coface România, în parteneriat cu BRD Groupe Societe Generale