Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu le-a explicat reprezentantilor mediului bancar miercuri, 23 septembrie ca "este un an electoral, in urmatoarele 2 luni ma astept ca lupta politica se se accentueze dar nu cred ca aceasta lupta va afecta stabilitatea macroeconomica". Ar fi o problema daca lupta politica va duce la derapaje in politica fiscala, dar nu cred ca se va ajunge la asta, mai ales ca FMI este cu ochii pe Romania iar clasa politica este hotarata sa implementeze acordul - a mai spus Croitoru.

Declaratiile au fost facute in cadrul forumului "Instrumente strategice pentru banci - urmatorul val in retail banking" organizat de Horvath&Partners.

Reprezentantul unei banci comerciale l-a intrebat, in cadrul seminarului, pe consilierul Guvernatorului BNR cand crede ca se va stabiliza economia Romaniei - dat fiind ca oferta bancilor depinde de rata somajului si alte aspecte macroeconomice.

Lucian Croitoru a raspuns ca economia Romaniei este destul de stabila. "Este adevarat ca rata somajului a crescut dar este totusi cea mai joasa intre tarile din centrul si estul Europei. Dar pe de alta parte inflatia scade iar contul curent se ajusteaza rapid. Politic - este un an electoral, dar clasa politica este hotarata sa implementeze acordul cu FMI.

Aceasta fiindca "au inteles ca instabilitatea poate duce la deprecierea rapida a monedei nationale. Acest lucru poate <> toate economiile populatiei in lei. Dar riscul cel mai mare al derapajelor este in zona fiscala, si cred ca la nivelul factorilor de decizie acest lucru este foarte bine inteles.

In concluzie, potrivit reprezentantului BNR, ceea ce se intampla este temporar si se va incheia odata cu alegerile prezidentiale.

"2010 va fi un an cu oportunitati pentru urmatorul Guvern de a lua anumite masuri dure. Spre exemplu, anumite masuri prevazute in acordul cu FMI a caror finalizare a decurs mai greu in aceasta perioada, precum legea salarizarii bugetariilor, legea pensiilor si altele. In 2010 dezbaterile ar trebui sa decurga mult mai usor", a mai spus oficialul BNR.