Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa monitorizeze 10 companii de stat. Scopul acestei masuri il reprezinta reducerea volumului de subventii, iar decizia a fost prevazuta in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by incheiat cu FMI. Pe lista figureaza, printre altele, Compania Nationala de Cai Ferate, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei sau Metrorex. In scrisoare se mai arata ca, pe parcursul celei de-a doua misiuni de evaluare, se vor stabili niveluri orientative ale subventiilor pe fiecare trimestru din 2010. A doua misiune FMI este asteptata in Romania peste aproximativ o luna.

Romania domina topul celor mai mari 100 de companii nebancare din sud-estul Europei, in functie de venituri. 43 de firme romanesti sunt prezente in acest clasament facut de un portal de stiri si de o companie de consultanta financiara. Prima pozitie este ocupata de Petrom, iar pe urmatoarele doua locuri figureaza o companie din Croatia si una din Bulgaria. Cea mai mare parte a companiilor romanesti prezente in top activeaza in sectorul petrolier, energetic si in comertul cu ridicata si cu amanuntul.

De la anul, bancile vor face din ce in ce mai multe vanzari prin intermediul internetului. Baza ramane, insa, tot sucursalele. Un studiu al unei companii specializate pe servicii IT in domeniul bancar arata ca rolul canalelor electronice este in crestere, dar filialele bancare din teritoriu raman importante. Infomatiile prezentate in cadrul seminarului "Instrumente strategice pentru banci" releva faptul ca, fata de un procent de 5% din vanzari derulate online, in 2005, anul viitor se va ajunge la 17 procente. Cu toate acestea, mai arata studiul, 6 din 10 clienti prefera sa fie "vizitati personal" de reprezentantii bancii si numai 14 la suta accepta comunicarea prin email.

La final iata si principalele evenimente economice ale zilei

Astazi incepe summitul G20, organizat la Pittsburgh, Statele Unite ale Americii. Tot astazi, membrii Consiliului Superior al Magistraturii se reunesc in sedinta.