Statele bogate si economiile emergente membre ale G20 ar putea cere bancilor, acuzate de asumarea unor riscuri excesive, sa-si constituie rezerve mai mari, o solicitare care ar putea avea consecinte grele asupra sectorului financiar bancar si a economiei mondiale, relateaza AFP.

Summitul de la Pittsburgh, care se deschide joi, va avea pe ordinea de zi armonizarea regulilor care stabilesc cati bani trebuie sa pastreze bancile in seifuri, in raport cu fondurile pe care le angajeaza pe piata.

O astfel de discutie la nivel de sefi de stat si de guvern era considerata de neconceput inainte de criza financiara mondiala.

"Traim aceasta prabusire a sistemului financiar pentru ca bancile nu aveau suficiente rezerve de capital", crede Simon Johnston, fost economist sef al Fondului Monetar International si profesor la Massachusetts Institute of Technology.

In opinia sa, noile reguli ar trebui sa tripleze rezervele de capital ale bancilor. Johnston, dar si alti experti, spera ca astfel de reguli sa impiedice repetarea crizei actuale, cauzata si de faptul ca bancile aveau capitaluri proprii nete insuficiente in comparatie cu activele.

Perturbatiile care au aparut pe piata financiara au provocat falimentul bancii de afaceri Lehman Brothers si au diminuat drastic creditarea in toata lumea, intarziind proiectele de infrastructura, sufocand intreprinderile si determinand injectarea a mii de miliarde de dolari in sistemul economic, din fonduri publice.

Dar opozantii acestei reforme se tem ca un exces de reglementare ar putea ucide in fasa reluarea cresterii economice. O analiza a Wall Street Journal arata ca o astfel de majorare a rezervelor de capital ar reduce profiturile primelor patru cele mai mari banci americane cu cel putin 30%.

In aprilie, Consiliul pentru stabilitate financiara (FSB), insarcinat de G20 sa analizeze armonizarea reglementarilor financiare, a afirmat ca bancile ar trebuie sa-si constituie rezerve mai consistente in perioadele favorabile activitatii economice.

FSB a recomandat ca statele sa-si modifice reglementarile astfel incat "calitatea si nivelul capitalurilor in sistemul bancar sa creasca in perioadele de conjunctura favorabila si sa fie reduse in perioadele de tensiuni economice si financiare".

Summitul de la Pittsburgh are insa sanse mici sa impuna reguli detaliate. Tarile europene cer punerea in practica a acordului Bale II, semnat in 2004, deja in vigoare in Uniunea Europeana, dar pe care SUA nu il va aplica mai devreme de 2011. Principiul sau urmareste constrangerea bancilor de a detine fonduri proprii in echivalentul a 8% din baza activelor.

Washington a afirmat, la inceputul lui septembrie, ca isi doreste ca G20 "sa mearga mai departe", fara a avansa insa cifre concrete.