Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca momentele de vulnerabilitate politica si economica precum criza din coalitia de guvernare PSD-PDL sunt insotite de atacuri ale jucatorilor speculativi asupra leului. “Sper ca BNR sa fie vigilenta pentru a putea contracara aceste atacuri si sa mentina actualul coridor de curs”, a declarat Baltazar.

El mai spune ca ruperea unei coalitii de guvernare poate fi un moment pandit de catre speculanti, care incearca sa faca bani din astfel de conjuncturi. “Exista jucatori si nu neaparat romani, care au pozitii pe leu de asa natura incat o astfel de criza sa-i determine sa atace moneda".

Potrivit lui Baltazar, impactul actualei crize politice asupra mediului economic ar putea face parte din manualele de economie. “Faptul ca s-a mers pana acolo incat sa se poata rupe o coalitie de guvernamant imi spune ca nu e vorba de jocuri politice. Criza la care asistam este foarte serioasa, iar impactul asupra mediului economic este aproape un caz de manual. Creste ingrijorarea cu privire la modul in care aceasta tara poate fi gestionata, opreste la granita investitorii straini si creste riscurile asociate Romaniei”, a mai spus Baltazar.

Analistul financiar a mai spus ca ar trebui ocolite predictiile unor persoane publice care vorbesc despre un curs al leului mai apreciat, predictii care decurg din pozitiile “lungi” pe care le au pe leu. (N.Red.: Pozitiile lungi reprezinta pariuri la termen (de regula cateva luni sau un an), mizandu-se pe faptul ca la maturitate, cursul monedei pe care se pariaza va fi mai mare iar pariorul va castiga. Fireste, el este interesat sa influenteze piata in sensul dorit.)

Pogonaru: “Am investitori straini care imi scriu, nedumeriti de ce se intampla in Romania”

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, priveste cu ingrijorare sincopele politice, declarand ca are deja semnale negative din partea investitorilor straini. “Imi scriu pe mail oameni de afaceri si ma intreaba ce se intampla in Romania si de ce e iar furtuna in calea avionului, ca sa-i citez. Din pacate, intrebarile lor incep sa se accentueze si sa se generalizeze la nivelul intregii comunitati de afaceri”, spune Pogonaru.

Seful AOAR se declara dezamagit de cele mai recente evolutii politice si considera ca un semnal public dat de clasa de afaceri nu ar avea niciun succes. “Clasa politica e atat de preocupata de ea insasi, incat orice mesaj care ar veni din partea mediului economic ar fi ignorat”, mai precizeaza Pogonaru.

El admite ca peste tot in lume perioada electorala este insotita de mici batalii, dar in Romania s-a depasit magnitudinea admisa. “Abia asteptam sa treaca aceste doua luni ca sa vedem cum va arata Romania dupa alegeri. Peste tot campaniile electorale sunt dominate de o lupta, dar e vorba de o lupta de idei, de strategii, nu de mizeriile la care asistam in Romania. Ca sa rezum, privesc cu mare ingrijorare ce se petrece acum, dar si cu speranta ca dupa alegeri sa revenim la prioritatile economiei romanesti".