Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, reducerea dobanzii de referinta cu jumatate de punct procentual, de la 8,5% la 8%.

BNR a redus dobanda cheie (rata dobanzii cea mai inalta la care BNR atrage depozite la termen pe o saptamana, de pe piata monetara) la 8 %, asa cum estimau majoritatea analistilor din piata. Dobanda cheie - utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR - a fost coborata pentru a stimula cresterea economica, ale carei perspective s-au inrautatit, in conditiile temperarii ratei inflatiei in ultimele luni si a unei stabilitati a cursului de schimb.

Aceasta relaxare a politicii monetare nu va duce insa imediat la o relaxare a creditarii, transmisia in sistemul bancar a modificarii ratei dobanzii de politica monetara durand cateva luni. Oricum, problema reluarii creditarii nu e o problema a nivelului dobanzii cat mai ales una de lipsa a cererii solvabile si o problema ce tine de riscul de credit.

Dobanzile actuale la credite sunt oricum pe un trend de scadere, pasul facut de BNR prin relaxarea politicii monetare incuranajand aceasta tendinta.

Pe de alta parte, Banca centrala nu a „miscat” nivelul rezervelor minime obligatorii (suma pe care bancile o depun la BNR pentru pasivele atrase), nivelul lichiditatii din piata fiind considerat consistent, mai ales dupa ce Finantele au atras de la FMI sume suficiente pentru nevoile financiare ale Statului.

Consiliul de Administratie al BNR se va mai reuni pana la sfarsitul acestui an in 3 noiembrie.

BNR a fixat pentru finele anului o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, dupa ce a ratat incadrarea in obiectivele stabilite pentru acest indicator in 2007 si 2008. Institutia prognozeaza ca indicatorul se va plasa la 4,3% in luna decembrie.

Preturile de consum s-au redus in august cu 0,19% fata de luna precedenta, comparativ cu declinul de 0,07% din iulie, iar rata anuala a inflatiei a coborat pentru a sasea luna consecutiv, de la 5,06% la 4,96%, nivel care nu a mai fost atins din luna august 2007.