Rusia va inregistra in acest an o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de cel mult 8%, a declarat marti primul ministru Vladimir Putin, aceasta prognoza fiind mai optimista decat cea anuntata anterior, care prevedea un declin de 8,5%, potrivit AFP.

"La mijlocul anului credeam ca in acest an economia va inregistra un declin de 8,5%. Acum cred ca scaderea nu va fi mai mare de 8%, sau chiar mai putin decat atat", a declarat Putin la un forum de investitii.

Economia Rusiei s-a comprimat in trimestrul al doilea cu 10,9%, dupa ce declinul comertului la nivel mondial a redus cererea de exporturi rusesti de materii prime. In primul trimestru, Produsul Intern Brut al Rusiei a scazut, in termeni anuali, cu 9,8%.

Rusia a fost puternic afectata de criza economica, dupa ce autoritatile nu au reusit sa implementeze un program de reforma a economiei, care sa reduca dependenta acesteia de exporturile de hidrocarburi.

Banca Mondiala estimeaza ca Produsul Intern Brut al Rusiei va scadea cu 7,9% in 2009, principalele motive fiind legate de criza mondiala, de scaderea productiei industriale si a investitiilor. Fondul Monetar International a prognozat o scadere a economiei ruse cu 6% in acest an.