UniCredit si Intesa Sanpaolo - principalele doua banci italiene, au respins ajutorul statului pentru depasirea crizei si au preferat sa stranga fonduri pe cont propriu, relateaza France Presse. Cele doua institutii financiare au decis sa revina asupra deciziilor anterioare care prevedeau emiterea de bonduri speciale prin care guvernul de la Roma se oferea sa le cumpere, pentru a sprijini bancile si a le permite sa continue creditarea in conditii de criza.

Conducerile bancilor au salutat masurile autoritatilor italiene, considerand ca acestea au avut o contributie semnificativa la stabilizarea sistemului financiar.

Astfel, conducerea UniCredit - cea mai mare banca din Italia - a decis sa emita actiuni prin care sa stranga 4 miliarde de euro la inceputul anului 2010. Banca Intesa a anuntat, la randul sau, ca isi consolideaza fondurile proprii prin vanzarea de active si emiterea de bonduri hibride cu o valoare de pana la 1,5 miliarde de euro.

Agerpres aminteste ca in Romania, UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est. UniCredit Tiriac Bank este un veritabil 'one-stop-shop' de servicii financiare, de care beneficiaza, in prezent, circa 600.000 clienti prin intermediul a aproape 250 de sucursale.

Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania este numele sub care actioneaza oficial in tara noastra, din ianuarie 2008, al doilea mare grup financiar din Italia. In Romania, Intesa Sanpaolo Bank a inregistrat, in primul semestru al anului, un profit operational net de 16 milioane de lei, respectiv patru milioane de euro, in scadere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut.