Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus ca in luna octombrie sa atraga sase miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont la sase si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe trei si cinci ani, potrivit datelor institutiei. Aceasta valoare este cu 43% peste nivelul atras in septembrie, cand Ministerul de Finante a emis titluri de stat in valoare de 4,2 miliarde de lei.

MFP va emite certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la sase luni in data de 5 si 12 octombrie, cand spera sa atraga 1,1 miliarde de lei, respectiv un miliard de lei. Alte doua licitatii vor fi organizate in data de 19 si 26 octombrie, cand MFP va emite certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de cate un miliard de lei.

Totodata, in data de 8 octombrie, Ministerul Finantelor Publice vrea sa plaseze obligatiuni de tip benchmark pe cinci ani, de 950 milioane de lei, o valoare similara avand si emisiunea de obligatiuni de stat pe trei ani din data de 22 octombrie.

In acest an, MFP a emis titluri de stat cu o valoare totala de 55,4 miliarde de lei.

Aceste sume vor fi folosite pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetului de stat.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele opt luni ale acestui an la 22,3 miliarde de lei, echivalent cu 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.