Instabilitatea politica ar putea limita capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, in vederea reducerii deficitului bugetar, ceea ce ar putea "ameninta" acordul extern incheiat cu FMI si Comisia Europeana, se arata intr-o analiza a Raiffeisen Bank. Aceasta ar avea un impact negativ asupra perceptiei riscului cu privire la Romania si, prin urmare asupra cursului de schimb si a economiei reale, accentuand recesiunea.

Analistii Raiffeisen arata ca, in plan politic, exista doua solutii disponibile pentru perioada urmatoare. In primul caz, in locul ministrilor demisionari vor fi numiti ministri interimari, iar Guvernul ar putea functiona pentru 45 de zile inainte de formarea unui nou Executiv si aprobarea lui in Parlament. In cel de-al doilea caz, un nou guvern ar putea fi format imediat si aprobat de Parlament.

"In ambele cazuri, situatia nu este usoara, avand in vedere ca niciun partid nu are o majoritate in Parlament. De asemenea, nu se preconizeaza formarea unei noi coalitii. Aceasta inseamna ca instabilitatea politica se va prelungi in urmatoarele luni", se mai arata in analiza institutiei.

Totodata, analistii arata ca piata a reactionat la criza politica, leul depreciindu-se cu 1,2% fata de euro in prima parte a sedintei interbancare.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste cinci bani, la 4,2495 lei pentru un euro.