Cea mai utilizata metoda de curatare a bilanturilor institutiilor financiare este cea de externalizare a creditelor cu probleme. Practic, banca isi creeaza un vehicul caruia ii vinde creditele cu probleme, reusind mascarea acestora sub platosa unui credit acordat vehiculului. Actiunea are ca efect imediat eludarea politicii de provizionare impusa de BNR (pe plan local) si o falsa profitabilitate rezultata din inregistrarea provizioanelor anterior constituite ca venituri. Acesta insa nu este singurul beneficiu. Prin intermediul aceluiasi artificiu, in mod miraculos, indicatori precum cel de solvabilitate se imbunatatesc vizibil, creand o imagine falsa despre institutia in cauza. Metoda se afla la limita legii, iar generalizarea acestei practici la nivel european (ati citit bine) are ca efect inducerea unei imagini false a sistemului.

Suveica nu este una noua, asa cum ar parea la prima vedere. Primul "utilizator" al ei de pe piata romaneasca a fost, se pare, Dinel Staicu in relatia cu defuncta Banca Internationala a Religiilor. In momentul in care BNR era pe cale sa puna BIR sub supraveghere, indicatorii acesteia s-au imbunatatit ca prin minune. Ce se intamplase? Simplu, BIR acordase un credit unei societati de-a lui Dinel pentru preluarea tuturor creditelor neperformante. Pe moment metoda s-a dovedit a fi eficienta intrucat s-a evitat instituirea supravegherii, dar, in final, rezultatul a fost acelasi.

In vremurile actuale procesul este denumit pompos securitizare, iar asemenea operatiuni se anunta cu seninatate in presa.Spre exemplu, Raiffeisen a anuntat ca pana acum a vandut vehiculelor sale din Olanda (Rief si ROOF Consumer Romania) credite in valoare de 1,12 mld EUR! Asta e o suma! Conform stirii, banca a cedat activele, dar ofera in continuare "servicii de administrare a portofoliilor de credite". La fel si Bancpost a anuntat vanzarea unor credite in valoare de 708 milioane de euro catre un vehicul al bancii mama. Pana in acest moment, BCR a anuntat oficial ca a vandut catre Bucharest Financial Plazza un portofoliu (vezi aici si aici) de aproximativ 40 milioane EUR, dar conform unor informatii, aceasta nu este singura operatiune de acest gen. Se mai stie de cesionarea unui pachet important catre DDM Europe AG (vezi detalii aici, aici si aici). Pentru cei care nu stiu, "DDM Europe AG (DDM) is the leading investor in distressed consumer debt in Eastern Europe". Oups. Astia par a fi specialisti in problema, nu-i asa?

Firme gen DDM, ROOF Consumer, RIEF etc, au aparut ca puricii in ultima perioada. Cu toate ca-si fac imagine de recuperatori de debite, rolul lor pare a fi doar de "depozitar" al activelor bancare neperformante contra unui comision. Cu alte cuvinte, Elvetia si Olanda se vor transforma din paradis bancar in paradis al curatatoriilor de bilanturi.

Pentru un neinitiat, operatiunile pe care le-am descris par a fi doar simple artificii contabilo-juridice. Lucrurile nu stau chiar asa intrucat avem de-a face cu o distorsionare a starii de sanatate a sistemului, ceea ce poate conduce la o scapare de sub control a situatiei.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.