Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI: Economia lumii isi va reveni mai puternic decat se credea

Economia mondiala va reveni la anul mai puternic decat era asteptat. Anuntul vine de la Fondul Monetar International, care a revizuit in crestere previziunile sale anterioare. Estimarile optimiste se datoreaza in special activitatii economice dinamice din Asia,dar si de stabilizarea sau reluarea cresterii economice din alte parti ale lumii, spune organizatia. FMI anticipeaza o contractie a economiei mondiale de 1,1% in acest an si o crestere de 3,1 in 2010.

Cheltuielile de consum din SUA au ajuns la maximul ultimilor opt ani

Cheltuielile de consum din Statele Unite ale Americii au inregistrat in august cea mai mare crestere din 2001 pana in prezent. Semn ca economia incepe sa isi revina din cea mai grava recesiune a ultimelor decenii, spun analistii. Marirea cu 1,3% a cheltuielilor de consum a depasit estimarile si a urmat unei cresteri de doar 0,3 procente, inregistrata in luna precedenta. Chiar daca marile companii auto, printre care si General Motors, au beneficiat de programul de prime de casare in valoare de trei miliarde dolari, estimarile arata in continuare o scadere a achizitiilor de masini mai ales ca programele de stimulare expira si populatia se confrunta cu o crestere a somajului si cu o stagnare a veniturilor.

Franta va investi, in 10 ani, un miliard de euro in masini electrice

Franta va investi un miliard de euro in masini electrice. In urmatorii 10 ani, statul francez vrea sa aduca pe sosele doua milioane de astfel de autovehicule, iar banii vor fi alocati pentru constructia de statii de incarcare si adaptarea retelei electrice. O parte din suma se va duce si in subventii pentru persoanele fizice care-si iau vehicule cu motor electric. Un oficial din guvernul francez spunea recent ca, in aceasta toamna, autoritatile publice dar si unele companii private vor cumpara aproape 50.000 de masini electrice.

Europa are un nou sistem de GPS

Comisia Europeana a lansat un nou sistem de GPS. Este vorba despre o retea de sateliti pentru navigatie care va imbunatati precizia sistemelor de pozitionare prin satelit existente. Daca pana acum acuratetea localizarii unui obiect era, in medie, de 7 metri, la viitorul GPS acesta va fi de aproximativ 2 metri. Sistemul poate fi folosit gratuit si se bazeaza pe trei sateliti si pe 34 de statii terestre. Oficialii europeni spun ca sistemul va imbunatati si acuratetea pe verticala, pentru a ajuta pilotii la aterizari. Printre aplicatiile noului proiect se numara si ghidarea persoanelor fara vedere sau raspandirea ingrasamintelor in agricultura.

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu aproape 600 de milioane euro

Dupa ce am primit a doua transa din imprumutul de la Fondul Monetar International, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu aproape 600 de milioane euro luna trecuta. In prezent, valoarea totala a rezervei valutare este de peste 28 de miliarde de euro. Pe de alta parte, rezerva de aur s-a mentinut la aproximativ 104 tone.

Ministerul Finantelor vrea 6 miliarde de lei pentru titluri de stat in octombrie

Ministerul Finantelor a programat pentru luna aceasta emisiuni de titluri de stat de sase miliarde lei. Institutia anunta ca pune la dispozitie certificate de trezorerie cu discount la sase si 12 luni. Aceasta valoare este mai mare decat cea propusa pentru luna trecuta cu 43 de procente. Pana acum, ministerul a emis titluri de stat cu o valoare totala de peste 55 de miliarde de lei, suma care va fi folosita pentru refinantarea datoriei publice si pentru finantarea deficitului bugetului de stat.

La final, doua evenimente importante ale zilei:

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, va tine o conferinta la Academia de Studii Economice din Bucuresti, cu tema "Uniunea Europeana 2010+. Dileme si provocari"

Astazi se incheie la Bucuresti lucrarile primei ediţii a Forumului Energetic si Economic Marea Neagra. Evenimentul este organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite, Ministerul Economiei si Ministerul Afacerilor Externe din Romania.