Pe plan economic, anul 2010 se anunta foarte nesigur, cu o rata a somajului care va continua sa creasca, in ciuda usoarei reveniri economice din prezent, a avertizat vineri, la Istanbul, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de AFP.

"Am terminat cu criza, dar este prea devreme pentru a declara victoria. 2009 va continua sa fie un an dificil iar 2010 (...) unul foarte nesigur", a spus Zoellick.

"Multe dintre statele lumii vor continua sa sufere, in special cele mai sarace, in conditiile in care criza le diminueaza exporturile, reduce fluxurile de bani de la muncitorii din afara, scade turismul si investitiile", a explicat el.

"Estimam ca somajul va continua sa creasca si va dura mult pana sa se inverseze trendul", a adaugat Zoellick.

Rata somajului atinge 9,6% in Zona Euro, potrivit cifrelor publicate joi, si ar putea ajunge la 9,9% in Statele Unite, unde publicarea cifrelor lunare este asteptata vineri.

Pericol inflationist in Asia de sud-est

Asia de sud-est ar putea cunoaste un nou proces de inflatie iar China s-ar putea confrunta cu o incetinire a cresterii economice, din cauza reducerii puternice a creditului, crede Robert Zoellick.

"Atunci cand ne uitam la economiile din Asia de sud-est, vedem semnele unei puternice reveniri economice, dar si o potentiala inflatie", a argumentat seful Bancii Mondiale.

Bancile centrale asiatice au tendinta de a urma actiunile Federal Reserve in domeniul politicii monetare si, in acest context, nu doresc sa majoreze dobanda de interventie prea rapid, a continuat Zoellick. "Daca actioneaza in acest fel, efectul ar putea fi crearea unei bule inflationiste".

"In opinia mea, China, care s-a comportat foarte bine si care a jucat un rol major in revenirea economiei mondiale, se afla in fata unei provocari", a spus el.

"Oferta lor de credit este foarte semnificativa si sunt in curs de a opera o reducere pe acest segment; acest lucru ar putea afecta cresterea economica a Chinei din 2010", a explicat Zoellick.

FMI a revizuit puternic in crestere cu doua puncte procentuale previziunile pentru economia Chinei, la 8,5%, cu efect de antrenare asupra economiilor regionale.

Dar FMI a lansat un avertisment asupra majorarii creditarii in China, care ar putea crea bule financiare.