Dupa luni de convietuire inconfortabila a coalitiei de guvernamant, colapsul politic s-a produs, aruncand un serios semn de intrebare privind capacitatea Romaniei de a duce la bun sfarsit reformele dureroase pe care si le-a asumat in fata FMI, se arata in publicatia Roubini`s Global Economic Monitor, condusa de economistul Nouriel Roubini, supranumit si dr. Doom al economiei.

„PDL si PSD au format o coalitie care le asigura doua treimi din Parlament, dar punctele de vedere radical diferite cu privire la politica fiscala au facut ca relatiile dintre ele sa se deterioreze. Analistii straini vad in dificultatile politice din Romania un pericol la adresa indeplinirii angajamentului cu FMI, care asigura o finantare de circa 20 de miliarde de euro Romaniei”, se arata in raportul RGE`s Monitor.

Raportul citeaza o serie de analisti care vorbesc despre perceptia pietelor asupra evenimentelor recente din Romania, printre care Lars Christensen (Danske Bank), Timothy Ash (Royal Bank of Scotland) sau Marko Mrsnik (Standard&Poor`s).

Astfel, Christensen a declarat pentru Reuters ca acest colaps la care asistam in Romania „ne face sa ne intrebam daca un guvern monocolor ar putea asigura intarirea politicii fiscale si reformele de pe piata muncii, asumate cu FMI”. La randul lui, Timothy Ash (Royal Bank of Scotland) e de parere ca riscul cel mai mare este ca aceasta criza politica sa intarzie acordarea urmatoarei transe de bani din partea Fondului.

In ceea ce priveste impactul asupra economiei romanesti, RGE Monitor il citeaza si pe Marko Mrsnik, de la agentia Standard&Poor`s, care estimeaza ca in viitorul apropiat am putea asista la deteriorarea finantelor publice, a sistemului bancar, cu consecinte asupra coborarii ratingului de tara. Reprezentantul Moody`s, citat de firma lui Roubini, este mai optimist. "O eventuala criza politica inaintea alegerilor prezidentiale a fost luat de noi in calculul ratingului de tara. Nu ne vom revizui calculele”, a declarat oficialul Moody`s.